nieuws

Imtech: meer klokkenluiders door nieuwe cultuur

Arbeidsrecht

Imtech: meer klokkenluiders door nieuwe cultuur

Imtech zag het aantal klokkenluiders vorig jaar stijgen. Een goed teken: de bedrijfscultuur is opener geworden.

Technisch dienstverlener Imtech werd de afgelopen tijd achtervolgd door fraudezaken die speelden in 2013 in voornamelijk Polen en Duitsland. Het aantal klokkenluiders steeds van 2012 van 3 meldingen, naar 91 in 2014. In 2015 verwacht het bedrijf dat het aantal meldingen weer stabiliseert tot enkele tientallen. Zo schrijft het Financieele Dagblad. Het stijgende aantal meldingen wijt CEO Gerard van de Aast aan een inhaalslag en een verandering van de bedrijfscultuur die de organisatie in gang heeft gezet.

Geen financiële prikkel voor klokkenluider

Om incidenten als in 2013 te voorkomen zette Imtech een ‘governance, risk and compliance’-beleid op voor alle bedrijfsonderdelen. Dat de klokkenluidersregeling tot nu toe niet heeft geleid tot een angst- en spionagecultuur heeft geleid, wijt CFO Hans Turkesteen aan het feit dat er geen financiële beloning klaarstaat voor medewerkers die incidenten melden. Volgens Turkesteen geschieden de meldingen puur op morele basis. ‘Men wil juist af van de niet-integere bedrijfscultuur van vroeger’, zegt hij tegen het Financieele Dagblad. Zo is de aangestelde ‘compliance officer’ totaal onafhankelijk van het bestuur en heeft deze functionaris rechtstreeks toegang tot de raad van commissarissen.

Lees ook: Slechts 1 op 10 klokkenluiders ervaart positieve gevolgen

Ontslag en disciplinaire maatregelen

Het grootste gedeelte van de binnengekomen meldingen is momenteel afgehandeld, verklaart Imtech. 40 procent van de meldingen kon niet worden teruggeleid naar feiten of was te summier om te onderzoeken. De andere 60 procent leidde tot ontslag van medewerkers, disciplinaire maatregelen of aanpassing van bedrijfsprocessen. 26 meldingen zijn nog in behandeling, waaronder de vijf ‘bekende’ dossiers in Polen en Duitsland.

 

Reageer op dit artikel