nieuws

FNV wil al van schijnconstructies PostNL

Arbeidsrecht

FNV wil al van schijnconstructies PostNL

PostNL moet stoppen met schijnconstructies voor zzp-bezorgers: óf in vaste dienst, óf meer vrijheid.

In een brief aan het bezorgbedrijf stelt vakbond FNV de huidige schijnconstructies aan de kaak. De vakbond vindt dat PostNL, dat nu vooral gebruikt maakt van zzp’ers, moet kiezen of delen. Het bedrijf zou de ‘zelfstandige’ postbezorgers een vast contract moeten bieden of meer ruimte geven om voor andere opdrachtgevers te werken, zodat zij écht zelfstandig kunnen zijn.

TIP: Lees bij welke fictieve dienstbetrekkingen u toch sociale premies moet betalen op PW De Gids Vakbase.

Schijnconstructies zzp bij PostNL

PostNL laat pakketten bezorgen door zzp’ers. Volgens FNV Transport en Logistiek is dat een schijnconstructie, bedoeld om flink te besparen op de loonkosten. ,,De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is”, aldus bestuurder Reinier Stroo.
Onlangs werd bekend dat een zzp-pakketbezorger naar de rechter stapt om een vast contract te eisen. De man was eerder in dienst bij PostNL, maar kon na opzegging van zijn dienstverband alleen nog als zzp’er terugkomen.
De vakbond wil dat PostNL kiest of deelt. Of het postbedrijf neemt de bezorgers in dienst, zodat zij onder de cao komen te vallen, of het werkt binnen drie jaar alleen nog met echte zelfstandigen, die voor meerdere opdrachtgevers mogen werken en vrij kunnen onderhandelen over hun tarieven. Wel moet er een minimumtarief komen, vindt FNV.

Behalen vergunningen

PostNL liet weten dat FNV binnenkort een uitnodiging tegemoet kan zien om de voorstellen te komen bespreken. ,,We herkennen een aantal gezamenlijke uitgangspunten”, zei een woordvoerder. Ook het postbedrijf zet zich in voor ondernemerschap en tegen schijnzelfstandigheid, aldus de zegsman.
Daarnaast zegt PostNL bezorgers te willen helpen bij het behalen van de vergunning voor wegvervoerders die zij vanaf 1 januari op zak dienen te hebben. ,,Daarover maken onze zelfstandige pakketbezorgers zich zorgen. Die zorg delen wij.” (ANP)

TIP: Laat u bijpraten over de ontwikkelingen rond het inhuren van zzp’ers tijdens de cursusdag Risicoloos contracteren van een zzp’er op 2 juni. 

Reageer op dit artikel