nieuws

Postbode eist baan terug bij rechter

Arbeidsrecht

Postbode eist baan terug bij rechter

Een pakketbezorger van PostNL stapt naar de rechter om een vaste baan te eisen. Hij staat model voor een grote groep zzp’ers.

Pakketbezorgers bij de Nederlandse bezorgdienst voelen zicht uitgebuit door hun opdrachtgever. Veel bezorgers worden door PostNL ingehuurd als zzp’er, maar moeten aan zo veel eisen voldoen dat ze veel moeten investeren. Bovendien verdienen een stuk minder dan wanneer ze in vaste dienst zouden zijn.

TIP: Lees bij welke fictieve dienstbetrekkingen u toch sociale premies moet betalen op PW De Gids Vakbase.

Een van deze postbezorgers stapt nu naar de rechtbank om een vaste baan te eisen. Dat meldt de Volkskrant donderdag. De man was eerder in dienst bij PostNL, maar kon na opzegging van zijn contract alleen nog als zzp’er terug komen. Volgens de advocate van de man staat hij voor een grote groep zzp’ers die af willen van de omstreden constructie waarbij ze als ondernemers worden ingehuurd, maar aan zoveel voorwaarden moeten voldoen dat ze eigenlijk gewone werknemers zijn. Behalve een gewone baan wil de man ook geld zien: bijna 38 duizend euro, het loon dat hij als werknemer in bijna twee jaar is misgelopen.

Steeds vaker huren bedrijven zzp’ers in om dure vaste dienstverbanden te voorkomen. De zorg is hier een goed voorbeeld van. Onlangs werd bekend dat thuiszorgorganisatie Sensire van plan is 600 medewerkers te ontslaan om ze vervolgens in het zzp-schap te dwingen.

De huidige constructie levert PostNL enorme kostenbesparingen op, zegt advocate Jola Boot. ,,Ondertussen zijn alle risico’s voor de pakketbezorgers.” Volgens Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de universiteit van Amsterdam, maakt de pakketbezorger een goede kans. Er zou namelijk een duidelijk verschil zijn met de zzp’er die voor meerdere opdrachtgevers werkt en de postbezorger, die door 55 uur per week bij PostNL te werken praktsich geen andere opdrachtgevers meer kan hebben.

Eerder deze week voerden zo’n honderd pakketbezorgers van PostNL al actie omdat ze het niet eens zijn met hun positie als zelfstandige en de lage tarieven die ze krijgen. Volgens FNV zijn de koeriers alleen in naam zelfstandig, maar zijn ze eigenlijk door een wurgcontract gebonden aan PostNL. Zo mogen ze vaak maar voor een pakketbedrijf tegelijk werken en moeten ze zich houden aan allerlei eisen met betrekking tot logo, kleding en bus. Ook moeten ze een vaste route rijden. (MediaWatch / Redactie)

Reageer op dit artikel