nieuws

UWV schrapt banen door komst WWZ

Arbeidsrecht

UWV schrapt banen door komst WWZ

UWV bezuinigt 300 banen weg. Dat is een direct gevolg van de Wet werk en Zekerheid.

Dat meldt de Telegraaf woensdag. Het gaat om enkele honderden banen die de uitkeringsinstantie schrapt op de afdeling handhaving. Dat is een direct gevolg van de invoering van de Wet werk en Zekerheid (WWZ).

TIP: Lees meer over welke onderdelen van de Wet werk en zekerheid ingaan per 1 juli op PW De Gids Vakbase. 

Door de komst van de WWZ worden er namelijk bepaalde werkzaamheden bij het UWV geautomatiseerd, voornamelijk de controle van inkomstenverrekeningen van WW-gerechtigden. Dat levert een directe krimp van het aantal banen op, zo laat het UWV weten.

Met de invoering van het nieuwe ontslagrecht van de WWZ op 1 juli verandert de rol van de uitkeringsinstantie. Werkgevers kunnen nu namelijk niet meer kiezen welke ontslagroute ze nemen. Waar ze voorheen konden kiezen tussen de ‘gratis’ ontslagroute via het UWV en de kantonrechter, zullen nu alle ontslagen in verband met bedrijfseconomische redenen via het UWV lopen.

Tussen 2016 en 2018 zullen daardoor zo’n 300 banen worden geschrapt, maar er vallen geen gedwongen ontslagen. Via natuurlijk verloop en interne herplaatsing zullen de werknemers weer een plek moeten vinden. De medewerkers waar geen geschikte functie voor te vinden is, zullen via outplacement bij andere bedrijven worden geplaatst.

TIP: Meer weten over de nieuwe ontslagregels? Meld u aan voor de workshop Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 21 mei. 

 

 

 

Reageer op dit artikel