nieuws

Ontslag om discrimineren op Facebook

Arbeidsrecht

Ontslag om discrimineren op Facebook

Een werknemer plaatst discriminerende uitingen op Facebook in de baas zijn tijd. Is dit een dringende reden voor ontslag?

Discriminerende opmerkingen, racisme en beledigingen zijn helaas dagelijkse kost op social media. Maar in de tijd van de baas dit soort zaken doen, kan leiden tot ontslag. Zo ging een medewerker van een casino zwaar over de schreef. De man die al meer dan tien jaar in dienst is bij zijn werkgever, heeft tijdens zijn carrière al eerder enkele incidenten veroorzaakt, waarvoor hij officieel is berispt. Vooral de ongepaste wijze van communiceren is de werkgever een doorn in het oog. De werkgever heeft de man hier zelfs nog hulpverlening voor aangeboden, maar de werknemer heeft dit afgeslagen.

Discrimineren op Facebook

Begin 2015 gaat de werknemer weer in de fout. Zo tikt hij tijdens werktijd via Facebook en Twitter diverse discriminerende uitlatingen waarbij moslims het moeten ontgelden. Ook schrijft hij op agressieve toon dat het linkse tuig het land uit moet worden geschoten. Tevens krijgen politici doodverwensingen. Enkele collega’s zien zijn uitingen en melden dit bij hun werkgever. Daarop wordt de man op non-actief gesteld met behoud van loon.

Ontbinding wegens dringende reden

Ondanks dat de werknemer zijn verontschuldigingen aanbiedt, gaat de werkgever over op ontbinding wegens gewichtige redenen. Zo vindt de werkgever dat er sprake is van discriminatie, heeft hij hiermee klanten van het bedrijf gekrenkt, kan hij gevaarzettende situaties in de hand hebben gewerkt doordat mogelijk collega’s vervelende reacties geven. Bovendien heeft hij indirect een naaste collega gediscrimineerd vanwege haar huwelijk met een Marokkaanse man.

De kantonrechter bekijkt eerst of er sprake is van een dringende reden. Hij constateert dat de uitlatingen geplaatst op social media niet bedoeld waren voor collega’s of klanten van de werkgever. Bovendien ontbreekt binnen het bedrijf een social-mediacode en was er niet al eerder sprake van dit gedrag van de werknemer op social media. Ondanks dat er al andere incidenten waren geweest, is er dus geen sprake van een dringende reden.

Vertrouwen verdwenen

Wel is er een verandering van omstandigheden. De eerdere incidenten opgeteld met de uitlatingen op social media vormen wel de druppel. Het weigeren van hulp bij zijn manier van communiceren en de onrust die bij collega’s is ontstaan, zijn voor de kantonrechter doorslaggevend. De uitlatingen zijn dusdanig ernstig dat het vertrouwen in de werknemer geheel is verdwenen. Daarop ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding.

Rechtbank Limburg, 31 maart 2015

ECLI:NL:RBLIM:2015:2660

Tip! Kijk voor meer ontslagzaken rond het gebruik van social media op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel