nieuws

Asscher minder zeker over WWZ?

Arbeidsrecht

Asscher minder zeker over WWZ?

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher lijkt minder zeker van de positieve effecten van de WWZ. Hij geeft toe dat er problemen kunnen ontstaan.

Asscher zei dit afgelopen weekend in het tv-programma Nieuwsuur. De nieuwe wet moet de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt inperken. Maar de vrees bestaat dat de WWZ onbedoeld een negatieve uitwerking heeft op de arbeidsmarkt en dat bedrijven niet van plan zijn eerder medewerkers een vast contract aan te bieden.
Asscher erkent dat de nieuwe wetgeving niet iedereen een vast contract gaat opleveren. Wel zijn er volgens hem steeds meer bedrijven die zich aan de nieuwe regels willen houden. Ook wordt de nieuwe wet in steeds meer cao’s opgenomen.
De minister gaat naar eigen zeggen vanaf dag één de nauwlettend in de gaten houden hoe de situatie zich ontwikkelt. Het duurt volgens hem echter zeker drie jaar voordat goed beoordeeld kan worden welk effect de wet heeft gehad.

Lees ook: De eerste WWZ-rechtspraak over de aanzegtermijn

Grote bedrijven negeren WWZ

Kort geleden tikte Asscher grote bedrijven nog op de vingers. Hij verkondigde in april dat grote bedrijven niet moeten proberen om de nieuwe ontslagregels volgens de WWZ te ontduiken. “Dat mag je verwachten van grote bedrijven.” Aanleiding vormde de berichten dat onder meer ING massaal flexwerkers de deur wees.
Asscher riep de grote Nederlandse bedrijven toen op  waardering te tonen voor hun werknemers. Proberen de nieuwe Wet Werk en Zekerheid te omzeilen door voordat die wet van kracht is, nog snel uitzendkrachten te lozen, hoort daar niet bij, stelde Asscher. “Er zijn altijd mogelijkheden voor bedrijven om in weerwil van de geest van de wet te proberen eronderuit te komen. Maar er is meer dan de letter van de wet. Er zijn ook afspraken waarin werkgevers beloofden netjes om te gaan met uitzendkrachten en flexwerkers. Dat mag je verwachten van grote, in de samenleving gewortelde, beroemde bedrijven”, waarschuwde Asscher.
Vorige week bleek dat de HR-professionals somber zijn over de effecten van de WWZ. Slechts 6 procent van hen verwacht dat de wet de werknemer daadwerkelijk meer zicht op een vast dienstverband geeft. (ANP/Redactie)

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het arbeidsrecht op de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 en 15 oktober. 

Reageer op dit artikel