nieuws

PostNL biedt zzp’ers baan aan

Arbeidsrecht

PostNL biedt zzp’ers baan aan

PostNL gaat na alle kritiek over de schijnzelfstandigheid van de pakketbezorgers overstag. Goed nieuws voor de zpp’ers.

De in totaal 1150 zelfstandige pakketbezorgers krijgen een vaste baan aangeboden, meldt de Volkskrant vandaag. “De zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zijn door hun karige verdiensten en grote afhankelijkheid van hun vaak enige opdrachtgever symbool geworden van schijnzelfstandiheid”, zo schrijft de krant. “Wij zijn er niet blind voor dat de meningen over zelfstandigen in de samenleving veranderen”, zegt Yme Pasma, directeur Pakketten Benelux van PostNL in de krant. “Wij zijn een bedrijf van de straat en zullen altijd mee blijven veranderen.”

TIP: Bij welke fictieve dienstbetrekkingen moet de werkgever toch sociale premies betalen? Kijk op PW De Gids Vakbase.

Schijnzelfstandigheid zzp’er

De pakketbezorgers moeten zelf een dure bestelbus kopen en daardoor is het moeilijk om nog een behoorlijk loon over te houden. Tot nu toe ontkende PostNL dat er een probleem was met de schijnzelfstandigheid van de zzp’ers.

Eind april stelde vakbond FNV de schijnconstructies bij het postbedrijf aan de kaak. In een brief aan PostNL stelde de vakbond dat PostNL, dat nu vooral gebruikt maakt van zzp’ers, moet kiezen of delen. Het bedrijf zou de ‘zelfstandige’ postbezorgers een vast contract moeten bieden of meer ruimte geven om voor andere opdrachtgevers te werken, zodat zij écht zelfstandig kunnen zijn.”De zogenaamd zelfstandige ondernemers werken alleen voor PostNL en kunnen niet onderhandelen over hun tarief, dat te laag is”, stelde FNV-bestuurder Reinier Stroo destijds.

Eerder werd ook al bekend dat een zzp-pakketbezorger naar de rechter stapt om een vast contract te eisen. De man was eerder in dienst bij PostNL, maar kon na opzegging van zijn dienstverband alleen nog als zzp’er terugkomen.

Tip: Het inhuren van een zzp’er brengt risico’s met zich mee. Kent u ze? Meld u nu aan voor de workshop Risicoloos contracteren van een zzp’er

 

Reageer op dit artikel