nieuws

Bonden lappen WWZ aan hun laars

Arbeidsrecht

Bonden lappen WWZ aan hun laars

De vakbonden voelen er niets voor om zich te houden aan de transitievergoeding. Ze zetten in op een hogere ontslagvergoeding.

In de sociale plannen die zij afsluiten met bedrijven willen de vakcentrales vasthouden aan de hogere ontslagvergoedingen op basis van de kantonrechtersformule.  FNV, CNV en De Unie leggen zich dus niet neer bij de nieuwe Wet werk en zekerheid. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Vergoeding WWZ is minimum

“Wij zien die transitievergoedingen in de WWZ als minimumbasis en gaan, afhankelijk van de situatie in een sector, aanzienlijk hogere vergoedingen voor van-werk-naar-werktrajecten en inkomensverlies in de sociale plannen regelen’’, zegt cao-coördinator Mariëtte Patijn van de FNV.

Lees ook: De transitievergoeding: dit moet HR weten.

Onder de WWZ krijgen vertrekkende werknemers nog maar een derde maandsalaris per gewerkt jaar mee, met een maximum van 75.000 euro. Bij de kantonrechtersformule was dat een volle maand.

Steun WWZ wankelt

Inmiddels ligt de WWZ steeds meer onder vuur. Gisteren bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer niet achter de WWZ staat. SP en GroenLinks stellen zelfs een reparatieplan voor, meldde NU.nl na een rondgang langs Tweede Kamerleden. Vooral over de werking van de WWZ in sectoren met veel seizoenswerkers heeft de Kamer twijfels, zoals de recreatiesector, horeca en tuinbouw. De transportsector riep het kabinet gisteren al op om de WWZ aan te passen. De brancheorganisatie voorziet grote problemen voor ondernemers die vooral afhankelijk zijn van seizoenswerk. Zie het artikel op HRbase. 

Vorige week leek minister Asscher van Sociale Zaken zelf ook al minder zeker van de WWZ. In het tv-programma Nieuwsuur gaf hij toe dat er problemen kunnen ontstaan en dat de nieuwe wetgeving niet iedereen een vast contract gaat opleveren. Wel zijn er volgens hem steeds meer bedrijven die zich aan de nieuwe regels willen houden. Ook wordt de nieuwe wet in steeds meer cao’s opgenomen, aldus Asscher.

(ANP/redactie)

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het arbeidsrecht op de HR-wetgeving actualiteitendag op 8 en 15 oktober. Of bekijk de video van de workshop Arbeidsrecht  (50 min)

 

Reageer op dit artikel