nieuws

WWZ-reparatieplan op komst?

Arbeidsrecht

WWZ-reparatieplan op komst?

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat niet achter de WWZ. SP en GroenLinks stellen zelfs een reparatieplan voor.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat niet achter de Wet werk en Zekerheid (WWZ), die woensdag van kracht ging. Dat meldt NU.nl na een rondgang langs Tweede Kamerleden. Vooral over de werking van de WWZ in sectoren met veel seizoenswerkers heeft de Kamer twijfels, zoals de recreatiesector, horeca en tuinbouw.

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de WWZ en kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid op 6 november of Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober. 

Minister Asscher erkende maandag de problemen die met de Wet werk en Zekerheid kunnen ontstaan, met name het feit dat het tijdelijke werknemers in veel gevallen helemaal geen vast contract oplevert, maar juist een eerder ontslag. Vorige week bleek al uit onderzoek dat slechts 6 procent van de HR-professionals gelooft dat de WWZ voor meer vastigheid zorgt. Asscher kondigde aan dat hij ervoor open staat om de wet op termijn aan te passen, maar legt het initiatief daarvoor bij werkgevers en werknemers zelf.

Dat vinden VVD’er Anne Mulder en CDA’er Pieter Heerma geen goede oplossing. Mulder wijst op het feit dat sectorvakbonden wel willen praten, maar de vakbondtop zelf niet. Volgens Heerma moet Asscher zelf het stuur in handen nemen en de bal niet ‘eenzijdig in de polder neerleggen’ en zowel werkgevers als werknemers uitnodigen aan de onderhandelingstafel.

SP en GroenLinks zien zo veel mankementen in de wet dat ze een voorstel doen voor een reparatieplan voor de WWZ. De wet bereikt nu namelijk het tegenovergestelde van waarvoor hij bedoeld is: meer zekerheid voor flexwerkers. In het plan zouden medewerkers vanaf de eerste dag werk al recht moeten hebben op een transitievergoeding in plaats van na twee jaar. Bovendien zou de ketenregeling aangepast moeten worden: van de huidige twee jaar terug naar de oorspronkelijke drie jaar.

 

Reageer op dit artikel