nieuws

Geld achterhouden: ontslag op staande voet?

Arbeidsrecht

Geld achterhouden: ontslag op staande voet?

Een bezorger van een bakker houdt het geld van een paar broden achter. Is dit reden voor ontslag op staande voet?

Een bezorger van een bakkerij heeft na eerst voor een uitzendbureau te hebben gewerkt, een contract gekregen tot 30 juni 2014. Dit contract wordt nog eens met een half jaar verlengd. Hij moet dagelijks bestellingen bezorgen. De leveringen worden giraal betaald, behalve voor twee broden die hij naar een werknemer van de bakkerij moet brengen. Deze werknemer betaalt driewekelijks via een envelop met geld de broden die geleverd worden. De envelop wordt dan in een van de meegeleverde kratten gedaan en op die manier komt het geld bij de bakkerij terecht. In februari 2014 wordt door de bezorger geen geld van de werknemer afgegeven.

Ontslag op staande voet

Begin augustus 2014 gaat de bezorger op vakantie. Enkele dagen later vraagt de werknemer die wekelijks brood bestelt, of er nog brood wordt geleverd. De bakkerij is verbaasd, want er worden al sinds februari geen broden geleverd, omdat er ook geen betalingen meer zijn geweest sinds die tijd. Dan komt de aap uit de mouw. Uit de verklaring van de werknemer blijkt dat hij wel driewekelijks betaalt voor de broden en hij deze ook krijgt. De bakkerij is ontsteld en geeft de bezorger ontslag op staande voet vanwege diefstal. De enveloppen met geld zijn nooit door de bakkerij ontvangen, want het geld is door de bezorger blijkbaar in eigen zak gestoken.

Lees ook: Top 10 ontslag op staande voet

Diefstal bewijzen

De bezorger stapt gelijk met zijn werkgever naar de kantonrechter en eist dat zijn loon wordt doorbetaald en toelating tot het werk. Ook start hij een bodemprocedure. De rechter wijst de vorderingen van de bezorger af, waarop een hoger beroep in kort geding volgt. De werkgever dient volgens de rechter te bewijzen dat er sprake was van diefstal.
De werkgever merkt op dat de bezorger de bestellingen in de bakkerij zelf uitvoerde. Er was geen controle op de hoeveelheid broden die hij meenam, ook niet op de broden die hij voor de werknemer meenam. Er werd dus wel geleverd, betaald, maar niet afgedragen. Door deze diefstal is het vertrouwen in de bezorger geheel verdwenen. Er is dus sinds februari 2014 geld ontvreemd op structurele basis.
Een schriftelijke verklaring van de werknemer doet de bezorger de das om. Ook het hoger beroep wordt afgewezen, omdat in een bodemprocedure het ontslag op staande voet zeer waarschijnlijk zal worden toegewezen.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
16 juni 2015
ECLI:NL:GHARL:2015:4392

Reageer op dit artikel