nieuws

Klijnsma: ‘Participatiewet helpt, écht’

Arbeidsrecht

Klijnsma: ‘Participatiewet helpt, écht’

 Klijnsma houdt vast aan haar ‘gekraakte’ cijfers die 10.000 plaatsingen door de Participatiewet suggereren.

Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijft vasthouden aan ‘haar’ rekenmethode die het aantal werkplekken voor mensen met een beperking volgens de Participatiewet heeft opgeleverd. Dat zei de staatssecretaris woensdagavond in het tv-progamma Nieuwsuur.
Eerder had D66 die rekenmethode gekraakt omdat van de 10.000 plekken er velen al werden ingevuld door mensen bij een sociale werkplaats. Klijnsma in Nieuwsuur: ‘Ik snap dat mensen dan zeggen: ja, maar sommige mensen hadden al werk bij een sociaal werkbedrijf en die gaan dus nu naar een regulier bedrijf, maar dat is ook wat we willen met de Participatiewet, dat mensen zoveel mogelijk gewoon met ons allemaal mee kunnen doen.’
Volgens de methode van Klijnsma zouden er meer mensen met een beperking aan het werk geholpen zijn dan volgens de berekening van Cedris, de vereniging voor sociale werkgelegenheid. Die becijferde onlangs dat er niet 10.000, maar slechts 416 banen voor arbeidsbeperkten zijn bijgekomen met de Participatiewet.
Uit recent onderzoek van ADP blijkt dat werkgevers maar weinig zien in het invullen van de Participatiewet, die hen dwingt banen te creeeren voor Wajongers en arbeidsbeperkten.  15 procent van de HR-professionals ziet invulling van de Participatiewet namelijk niet als prioriteit en bijna de helft heeft nog niets gedaan om aan de wet te voldoen. 18 procent is dat ook niet van plan. (MediaWatch/Redactie)
TIP: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rond de Participatiewet en kom naar de HR-wetgeving Actualiteitendagop 8 oktober. 
Reageer op dit artikel