nieuws

Ontslag: website voorspelt succeskans bij rechter

Arbeidsrecht

Ontslag: website voorspelt succeskans bij rechter

Een nieuwe website voorspelt of het voor de werknemer zin heeft zijn ontslag aan te vechten in de rechtszaal.

Werknemers die ontslagen zijn en niet zeker weten of hun zaak kans maakt bij de rechter, kunnen voortaan terecht bij de website magontslag.nl. De tool berekent op basis van de relevantie informatie die de werknemer aandraagt, of hij kans van slagen heeft in een juridische procedure. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelden het hulpmiddel op basis van de Wet werk en zekerheid (WWZ), die per 1 juli van kracht is. Het nieuwe ontslagrecht maakt het voor werkgevers moeilijker om een werknemer te ontslaan. De laatste denkt vaak geen kans te maken of heeft geen geld voor een juridische procedure en laat een zaak daardoor liggen. Terwijl de werknemers wel kans maakt de zaak te winnen, menen de wetenschappers.

De tool is getest op basis van oudere ontslagregels en oudere rechtszaken. Volgens de wetenschappers is het systeem dan ook ‘waterdicht’. De kansanalyse van de website is een van de stappen om de rechtspraak – rechtsgang – te digitaliseren, net zoals de eKantonrechter.

Dat kan in dit geval een ‘nuttig hulpmiddel’ zijn, meent hoogleraar arbeidsrecht Stefan Sagel van de Universiteit Leiden in de krant. Maar het digitaliseren van de afweging of het ontslag daadwerkelijk terecht is, dat blijft toch mensenwerk. Voor nu menen de wetenschappers dat deze digitale tool ook een streepje voor heeft op de mens: zo pikt de computer ook aspecten op die de advocaat makkelijk over het hoofd ziet.

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het ontslag en kom naar de cursus Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober.

 

 

Reageer op dit artikel