nieuws

Ook re-integratieverplichting voor oproepkracht?

Arbeidsrecht

Ook re-integratieverplichting voor oproepkracht?

Geen werk, geen loon, staat er in het halfjaarcontract van een werkneemster. Als zij zich ziek meldt, trekt de werkgever dit in twijfel en ontslaat hij haar. Wat zegt de rechter?

Een werkneemster treedt in november 2014 voor  zes maanden in dienst bij een restaurant. In haar contract wordt de passage ‘geen werk, geen loon’ opgenomen.

In februari 2015 meldt zij zich ziek en belandt zij zelfs in het ziekenhuis. De ziekte duurt anderhalve week, maar na een korte werkhervatting valt zij weer uit tot begin maart 2015. Intussen wordt er via Whatsapp druk gecommuniceerd tussen de werkneemster en haar werkgever. Zo heeft zij tijdens haar ziekte gezegd wat ze mankeerde. Ook zegt ze dat ze van de huisarts voorlopig niet mag werken, terwijl ze dat wel graag zou willen.

Ontbindingsverzoek via Whatsapp

De werkgever vraagt daarop om papierwerk van de huisarts, maar krijgt dit niet. Ook daarover wordt over en weer geappt. Uiteindelijk leidt dit tot een ontbindingsverzoek van de werkgever via Whatsapp. Hij biedt haar een vaststellingsovereenkomst aan, anders stapt hij naar het UWV. Volgens hem is de werkneemster wel in staat om te werken, omdat ze tijdens haar ziekte is gesignaleerd bij een uitgaansgelegenheid.

De werkneemster accepteert het ontslag niet en eist doorbetaling van het salaris. De werkgever schakelt geen arbodienst in, maar stapt ook niet naar het UWV. Hierop schakelt de werkneemster de kantonrechter in.

Lees ook het blog van arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong op HRbase: Aanzeggen altijd schriftelijk?

Extra maand loon betalen?

Ze eist doorbetaling van het salaris tot het moment dat haar arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt. Verder wil ze vanwege de aanzegplicht nog een maand extra salaris, omdat er nog onduidelijkheid is over de doorloop van het contract.

De werkgever is van mening dat ze haar arbeidsongeschiktheid opzettelijk heeft veroorzaakt door te veel te feesten en te drinken. Wel is de werkgever bereid het salaris van februari te betalen, omdat zij toen daadwerkelijk ziek was. De werkneemster kon in de maand maart echter wel werken volgens de werkgever. Verder heeft de werkgever via Whatsapp gemeld dat haar contract niet verlengd zou worden.

Niet voldaan aan re-integratieverplichting

Dat de werkgever geen informatie kreeg over de ziekte, is volgens de kantonrechter logisch, want een werkgever hoeft niet precies te weten wat een werknemer mankeert. Ook heeft de werkgever geen arbodienst ingeschakeld, dus schort het aan de re-integratieverplichtingen. De rechter concludeert dat het loon moet worden doorbetaald tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Het verzoek rond de aanzegplicht wordt afgewezen. Er is per Whatsapp tijdig en ook via een brief aan de aanzegplicht voldaan. Een extra maand loon zit er dus niet in voor de werkneemster.

Rechtbank Amsterdam, 10 juni 2015

ECLI:NL:RBAMS:2015:3968

Reageer op dit artikel