nieuws

Reorganisatie Martinair teruggefloten

Arbeidsrecht

Reorganisatie Martinair teruggefloten

De reorganisatie bij Martinair is niet volgens het boekje gegaan, oordeelt de rechter.

Bij de reorganisatie, die Martinair begin dit jaar aankondigde, heeft de luchtvaartmaatschappij onvoldoende gekeken naar de gevolgen voor het personeel en de financiële onderbouwing daarvan. Zo oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De ontslagen werden daarom door de rechter ‘kennelijk onredelijk’ verklaard.

Bij de vrachtdochter van KLM werd eerder dit jaar een grote saneringsronde aangekondigd. Dit jaar en in de loop van volgend jaar wordt de vloot in stappen teruggebracht van tien naar vier toestellen. Daarbij verdwijnen honderden banen.

De ondernemingsraad (or) van Martinair verzette zich tegen de plannen en stapte naar de rechter. Het huidige plan noemde de or destijds een ‘sterfhuisconstructie‘. De or vond het onbegrijpelijk dat de directie van Martinair niet wilde ingaan op een alternatief plan, waarmee veel werkgelegenheid kan worden behouden.

Martinair is de laatste maanden regelmatig in het nieuws vanwege hun personeelszaken. Onlangs kwam een zaak voor de rechter, aangespannen door een groep medewerkers, die na overname van het passagiersdeel door moederbedrijf KLM hun opgebouwde rechten wilden afdwingen. Na de overname dachten de medewerkers wel horizontaal in te kunnen stromen, maar de medewerkers moesten weer onderop de ladder instappen. De rechter oordeelde dat dit terecht was, omdat er geen sprake was van voortzetting van de activiteiten van Martinair. (ANP/Redactie)

TIP: Voorkom problemen rond ontslagzaken en kom naar de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober. 

Reageer op dit artikel