nieuws

Liegen tijdens sollicitatie: ontslag op staande voet?

Arbeidsrecht

Wanneer de sollicitatiebrief van een nieuwe werkneemster uit leugens blijkt te bestaan, is ontslag op staande voet terecht.

Liegen tijdens sollicitatie: ontslag op staande voet?

Een werkneemster is als financieel medewerker in dienst getreden bij een meubelfabrikant. Nog geen anderhalve maand later kan zij ontslag op staande voet verwachten. Volgens de werkgever is zij niet capabel voor de functie en heeft zij haar sollicitatiebrief flink aangedikt met leugens. In de cv stelde zij tot twee keer toe hoofd te zijn geweest van een financiële afdeling en zou zij zelf weer een andere baan zijn gaan zoeken, nadat zij het oneens was over de bedrijfsvoering bij haar vorige werkgever.
De meubelfabrikant vindt echter dat zij niet functioneert en onjuiste informatie heeft gegeven in haar sollicitatiebrief. De werkgever was op zoek naar een werknemer die het hoofd van de financiële administratie kon vervangen en dus die capaciteiten ook had. Het disfunctioneren van de werkneemster heeft de meubelfabrikant doen besluiten nader onderzoek te doen naar het waarheidsgehalte van de cv van de werkneemster.

Liegen in sollicitatiebrief

Zo blijkt uit dit onderzoek dat zij nooit hoofd van een financiële afdeling was en ook niet uit eigen wil haar baan opzegde. Tot twee keer toe is haar contract bij de vorige werkgever niet verlengd. Kortom, de werkgever heeft alle vertrouwen in de werkneemster verloren, en zij is zodanig verwijtbaar dat van de werkgever niet meer kan worden verlangd het contract voor te laten duren. De werkneemster gaat in protest en zegt dat zij nooit in haar cv heeft neergezet dat zij hoofd van de financiële afdeling was.

Lees ook: Top 10 redenen voor ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet terecht

De kantonrechter krijgt twee cv’s voor ogen. Eén cv met, en één cv zonder de gewraakte passage hoofd financiële afdeling. De vraag is op welke gegevens op de cv de werkgever daadwerkelijk de werkneemster heeft aangenomen. De werkneemster beschuldigt de werkgever namelijk van het wijzigen van de cv. Zo heeft zij eerst een PDF gestuurd en daarna haar cv in Word. Volgens de werkneemster is de cv in Word gewijzigd. De werkgever weerspreekt dit, want de Word-versie is nooit ontvangen. De werkneemster kan ook niet bewijzen dat zij deze versie in Word heeft verstuurd via de e-mail. Dat is namelijk via verzonden items eenvoudig te achterhalen maar het bewijs levert zij niet. Kortom, de werkgever heeft de werkneemster aangenomen op foutieve informatie.Verder heeft de werkneemster volgens de kantonrechter gelogen over het einde van het contract bij de andere werkgevers. Deze contracten werden niet verlengd.
Het is voor de kantonrechter duidelijk dat de werkneemster niet waarheidsgetrouw haar cv heeft geschreven. De werkgever wordt in het gelijk gesteld: het ontslag op staande voet was terecht.

Bron: Rechtbank Overijssel
3 augustus 2015
ECLI:NL:RBOVE:2015:3850

Reageer op dit artikel