nieuws

Bellen achter het stuur: ontslag op staande voet?

Arbeidsrecht

Bellen achter het stuur: ontslag op staande voet?

Een buschauffeur wordt bellend achter het stuur vastgelegd op camera. Hij was hier al een keer op aangesproken. Vindt de rechter dit ontslag op staande voet waard?

In maart 2015 breekt een werkonderbreking uit bij buschauffeurs in Arnhem. Zij zijn het niet eens met het ontslag van een chauffeur die in de bus met zijn mobiele telefoon had gebeld. Door de commotie wordt het ontslag van deze chauffeur na veel vijven en zessen teruggedraaid. De busonderneming wijst er daarna nog eens op dat mobiel telefoneren in de bus niet wordt getolereerd.
Enkele dagen later twittert een buspassagier dat de chauffeur in zijn bus zit te bellen terwijl hij door de straten van Arnhem rijdt. De chauffeur wordt eerst disciplinair geschorst en mag uitleg geven over het incident.

Lees ook: Camerabeelden niet toegestaan in beoordeling

Tweede keer ontslag op staande voet

De buschauffeur zegt tot twee keer toe dat hij zich het voorval niet kan herinneren. Na de tweede keer wordt de chauffeur geconfronteerd met camerabeelden. Daarop is te zien dat de chauffeur mobiel belt en dat hij de bus instapt met een brandende sigaret. Deze gooit hij even later weer de bus uit. De chauffeur was al eens officieel berispt vanwege roken in de bus.
De werkgever gaat over op ontslag op staande voet. Het vertrouwen in de werknemer is totaal verdwenen, omdat hij tot twee keer toe niet de waarheid heeft verteld. Ook het rookgedrag wordt daarbij meegenomen.
De werknemer protesteert en zegt onder andere dat de camerabeelden niet legitiem zijn. Bovendien zijn andere chauffeurs die hetzelfde deden, niet ontslagen. Het roken is er volgens hem bij gezocht.

Vertrouwen geschonden

De kantonrechter constateert dat de man de beschuldigingen nauwelijks serieus heeft genomen. Het vertrouwen is ernstig geschonden. Ook over het roken heeft hij niet de waarheid gesproken. En nadat de werkgever nog expliciet na het incident met de andere chauffeur had gezegd dat bellen in de bus niet getolereerd wordt, had hij beter moeten weten. Ook dit rekent de rechter hem zwaar aan. Het contract wordt ontbonden zonder vergoeding.

Rechtbank Gelderland
3 juli 2015
ECLI:NL:RBGEL:2015:4357

Reageer op dit artikel