nieuws

Loondoorbetalingsplicht weer op agenda

Arbeidsrecht

Loondoorbetalingsplicht weer op agenda

Het kabinet bespreekt vandaag het plan om voor kleine ondernemers de loondoorbetalingsplicht bij ziekte in te korten. Door de verplichting zijn ze vaak huiverig om personeel aan te nemen.

Het voorstel is om de loondoorbetalingsplicht terug te brengen naar een jaar. Het gaat om een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving in het AD hierover. In het voorstel van ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Henk Kamp (Economische Zaken) gaan de werknemers er niet op achteruit. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en de overheid legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij.

Loondoorbetalingsplicht vormt drempel

Twee jaar loondoorbetaling vormt een drempel voor kleine bedrijven om personeel aan te nemen. In mei heeft de Tweede Kamer al gedebatteerd over de loondoorbetalingsplicht. Asscher noemde dit toen een “reëel probleem”. Hij beloofde destijd te gaan kijken hoe het kabinet deze ondernemers kan helpen.

Het Centraal Planbureau berekende eerder dat het beperken van de werkgeversverplichting de overheid 800 miljoen euro kosten. Minister Asscher heeft al meerdere malen gezegd niet van plan te zijn de termijn aan te passen. Volgens hem heeft de loondoorbetaling – zo’n 10 jaar terug geïntroduceerd door CDA-minister Aart Jan de Geus – ervoor gezorgd dat bedrijven veel meer investeren in het begeleiden van zieke werknemers. (ANP/redactie)

TIP: Lees hoe het zit met de loondoorbetalingsplicht bij zieke uitzendkrachten en oproepkrachten op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel