nieuws

PostNL beloont opstappen met hogere transitievergoeding

Arbeidsrecht

PostNL beloont opstappen met hogere transitievergoeding

PostNL geeft medewerkers die bij een reorganisatie zelf besluiten vroeg weg te gaan, voortaan een hogere transitievergoeding mee.

Dit staat in het nieuwe sociaal plan van PostNL. De pakket- en postbezorger heeft hiervoor een principeovereenkomst gesloten met de vakbonden. In het nieuwe sociaal plan staan afspraken die gelden bij reorganisaties in de komende vijf jaar.

“De komende jaren blijven we ons bedrijf aanpassen aan de dalende postvolumes, reorganisaties zijn helaas onvermijdelijk”, zegt bestuursvoorzitter Herna Verhagen. “Daarbij blijven wij ons uiterste best doen om medewerkers van werk naar werk te begeleiden, binnen of buiten PostNL.”

Hoge transitievergoeding

Boventallige werknemers kunnen meer dan voorheen zelf kiezen wat het beste bij hun situatie past. Daarnaast kunnen medewerkers een hogere transitievergoeding krijgen als zij vroeg in een reorganisatieproces zelf besluiten weg te gaan. Ook komen er extra mogelijkheden voor oudere werknemers om vervroegd met pensioen te gaan.

De bonden leggen het principeakkoord voor aan hun leden. Naar verwachting is eind november bekend of die ermee instemmen. Doen ze dat, dan wordt het sociaal plan op 1 januari 2016 van kracht. Het loopt tot en met 31 december 2020.

700 banen weg

Begin dit jaar maakte PostNL bekend brieven in het landelijk gebied per scooter en fiets te gaan bezorgen. Daardoor vervallen er zeker 700 banen. De reorganisatie, die tientallen miljoenen euro’s moet opleveren, zorgt voor veel onrust onder het personeel. ”We hebben op 25 februari 2013 aangekondigd welke maatregelen we zouden treffen in een reorganisatie. Dit is een uitwerking van destijds”, aldus een woordvoerster begin dit jaar. (ANP/redactie)

Tip! Meer weten over de transitievergoeding? Meld u aan voor de actualiteitenmiddag Wet Werk en Zekerheid op 6 november in Utrecht.

Reageer op dit artikel