nieuws

Boventallige tekent onder protest: wat zegt de rechter?

Arbeidsrecht

Boventallige tekent onder protest: wat zegt de rechter?

Een boventallige secretaresse tekent onder protest een vaststellingsovereenkomst. Ze vindt dat ze onder druk is gezet. Ziet de rechter dat ook zo?

Binnen een energieconcern wordt een kleine reorganisatie doorgevoerd, die gevolgen heeft voor een senior secretaresse. Volgens de werkgever nemen de werkzaamheden af en moet ze op zoek naar een andere functie. Van de ene op de andere dag krijgt zij een gesprek en wordt ze boventallig verklaard. Er is geen passende functie binnen de divisie van het concern en ze krijgt vier weken de tijd om een keuze te maken uit twee ontslagtrajecten: directe beëindiging met vergoeding of externe begeleiding van werk naar werk met een langer dienstverband.

Onder protest

Als ze weigert te tekenen, zo zegt de werkgever, dan stapt hij naar de kantonrechter vanwege een dringende reden. De secretaresse tekent daarop de overeenkomst en wil van werk naar werk worden begeleid. Onder haar handtekening zet ze dat zij tekent onder protest, behoudens de uitspraak van de toetsingscommissie of kantonrechter.
In de brief die ze naar de toetsingscommissie stuurt, hekelt zij de onvoldoende inspanning die de werkgever heeft gedaan om te zorgen voor een passende functie. De toetsingscommissie wijst het verzoek af. De werkneemster protesteert en zegt dat ze onder protest getekend heeft en dat er dus geen overeenstemming is over het einde van het contract.

De werkneemster stapt naar de rechter en eist dat de vaststellingsovereenkomst wordt vernietigd. Zij heeft niet de wil gehad om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en, door dreiging van ontslag op staande voet, onder protest getekend. De werkgever zegt echter dat zij een handtekening heeft gezet en lang van te voren wist dat haar functie zou komen te vervallen. Het is voor de kantonrechter duidelijk dat ze onder druk heeft getekend en als juridische leek de gevolgen niet kon overzien. Ze had niet de wil om de arbeidsovereenkomst te beëindigen en daarom blijft deze in stand.

Rechtbank Rotterdam
28 augustus 2015
ECLI:RBROT:2015:6227

Tip! Op zoek naar meer rechtspraak over boventallige medewerkers? Kijk op PW De Gids Vakbase.

 

Reageer op dit artikel