nieuws

Bedrijfsgeheim krijgt betere bescherming

Arbeidsrecht

Bedrijfsgeheim krijgt betere bescherming

Het lekken van bedrijfsgeheimen kan grote schade opleveren. Bedrijfsgeheimen beschermen wordt nu makkelijker.

Daarover heeft het Europees Parlement dinsdag een voorlopig akkoord bereikt met tijdelijk EU-voorzitter Luxemburg. Volgens de plannen wordt onrechtmatig verkregen vertrouwelijke bedrijfsinformatie zo beter beschermd.
Momenteel bestaan er nog veel verschillende definities van wat een bedrijfsgeheim inhoudt, maar de partijen zijn het eens geworden over een gemeenschappelijke omschrijving. De Europese richtlijn hierover moet mensen die dergelijke informatie willen publiceren afschrikken.

Bedrijfsgeheimen beschermen

De bescherming geldt niet alleen voor technologische kennis, maar ook voor commerciële klantengegevens, businessplannen en marktonderzoek en -strategieën. EU-lidstaten moeten zorgen voor procedures waarmee gedupeerde bedrijven hun recht kunnen halen en compensatie kunnen krijgen. Claims voor bedrijfsgeheimen beschermen moeten wel binnen zes jaar worden ingediend.
Een op de vijf bedrijven is de afgelopen tien jaar slachtoffer geweest van ten minste één poging om bedrijfsgeheimen te ontfutselen, zo bleek twee jaar geleden uit onderzoek. Kwaadwillende medewerkers zijn een gevaar voor de organisatie. En in crisistijd loopt die druk op, zo bleek wel uit wereldwijd onderzoek van carrieresite Monsterboard: in 2011 was 25 procent van de werknemers bereid om bedrijfsgeheimen te verkopen.

Klokkenluider krijgt bescherming

Klokkenluiders die in ‘goed vertrouwen’ en ‘in het publieke belang’ handelen, krijgen ook bescherming. En onderzoeksjournalisten die vertrouwelijke informatie naar buiten brengen, mogen hun bronnen geheim houden.
‘Het nieuwe instrument zal juridische duidelijkheid en een gelijk speelveld voor alle Europese bedrijven geven’, aldus de Luxemburgse minister Etienne Schneider. Bedrijfsgeheimen beschermen moet zo eenvoudiger worden.
De Europese Commissie kwam twee jaar geleden met voorstellen om regels over bedrijfsgeheimen gelijk te trekken. Het Europees Parlement stemt volgend jaar over het nu bereikte akkoord. (ANP)

Reageer op dit artikel