nieuws

Extra inspanning kabinet op echte banen?

Arbeidsrecht

Extra inspanning kabinet op echte banen?

De FNV vraagt het kabinet zich extra in te spannen om de positie op de arbeidsmarkt voor jongeren en ouderen te verbeteren. Dit heeft de grootste vakbond van ons land aan de Tweede Kamer geschreven aan de vooravond van de begrotingsbesprekingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

In de brief staat ook dat de FNV overwegend tevreden is over de afronding van het Sociaal Akkoord met premier Rutte en de werkgevers. Ook is de FNV blij met de inzet van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher voor echte banen. Maar er blijft een aantal punten dat de FNV wil realiseren.

Plaatsmakersregelingen

FNV voorzitter Ton Heerts: ‘De versnelde verhoging van de AOW-leeftijd zorgt ervoor dat er te weinig werk is voor jongeren en 50-plussers. Wij pleiten ervoor, dat de overheid plaatsmakersregelingen mogelijk maakt.’ Plaatsmakersregelingen zijn afspraken waarbij werknemers minder werken met behoud van een deel van hun loon om zo plaats te maken voor mensen die nu geen werk kunnen krijgen.

Heerts vervolgt: ‘De Wet Werk en Zekerheid heeft ervoor gezorgd dat wij in cao’s betere afspraken kunnen maken voor meer echte banen. Die wet moet uitrijpen en niet doorkruist worden door politieke initiatieven om mensen na een eerste contract nog eens een paar jaar aan het lijntje te houden.’

Arbeidsinspecteurs

De 35 arbeidsinspecteurs extra blijven hard nodig in 2016, stelt de FNV: zo blijft er genoeg controle en stevige boetes voor werkgevers die winsten belangrijker vinden dan veiligheid en gezondheid van werknemers, of dan een fatsoenlijke beloning: gelijk loon voor gelijk werk. Onder voorzitterschap van Nederland moet de Europese Unie hier werk van maken, onder andere door betere regelgeving.

Extra aandacht is volgens de grootste vakbond van ons land nodig voor een goede overgang van sociale werkplaatsen naar beschut werk. Mensen met een beperking belanden anders tussen wal en schip.

Geringe kansen voor ouderen

Voor jongeren wil de FNV afschaffing van het minimumjeugdloon en een einde aan het misbruik van werkgevers om gekwalificeerde jongeren onder het mom van een stage in te zetten voor werk. Voor ouderen die werkloos raken, zijn de kansen op nieuw werk gering. Daarom zou elke werkloze boven zijn 64ste niet meer moeten hoeven solliciteren.

Want ondanks dat de werkgelegenheid in ons land blijft aantrekken, betreft dit toch vooral flexplekken. Waar het aantal werknemers met een vaste baan in het derde kwartaal voor het eerst in jaren onder de 5 miljoen kwam te liggen, steeg het aantal flexkrachten en zelfstandigen naar 3,3 miljoen.

Bron: FNV

 

Reageer op dit artikel