nieuws

Pakketbezorgers toch in dienst

Arbeidsrecht

Pakketbezorgers toch in dienst

PostNL heeft twee rechtszaken verloren van zelfstandige pakketbezorgers. Zij vonden dat ze wél in dienst waren bij het bedrijf.

De rechtbank in Haarlem deed uitspraak in drie zaken. De pakketbezorgers claimden dat ze wel in dienst waren bij het postbedrijf en dat ze niet zomaar de laan uitgestuurd konden worden. Het gaat om zelfstandigen met wie PostNL de contracten wilde beëindigen wegens klachten. De zogeheten subcontractors lieten het daar niet bij zitten. Ze voerden aan dat ze in de praktijk een arbeidsovereenkomst hadden.

In dienst

De rechter ging hier in twee gevallen in mee. Bij hen was de werksituatie inderdaad vergelijkbaar met een dienstverband. De opzegging van hun contract is nu vernietigd en als voorschot op hun loon is 1000 euro netto per maand toegewezen. De rechter heeft alleen nog niet beslist of ze ook weer aan het werk kunnen. Dat moet nog worden bekeken, gelet op de klachten die er waren over hun functioneren. Ze hadden zich volgens PostNL ook onacceptabel gedragen tijdens stakingen van de subcontractors eerder dit jaar.

Dat de rechter anders oordeelde ten aanzien van de derde pakketbezorger, heeft ermee te maken dat hij voordat hij voor PostNL ging werken al als zelfstandige stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook werkte hij niet in zijn eentje, maar zette hij structureel betaalde vervangers in.

Zie ook: Principeakkoord nieuwe cao Post NL

PostNL besloot recent om met meerdere subcontractors niet meer verder te gaan. Dit gebeurde om uiteenlopende redenen, soms ook omdat ze niet voldeden aan bepaalde eisen voor een Europese vergunning. Bij verschillende rechtbanken in Nederland lopen in totaal negentien procedures van gewezen pakketbezorgers van PostNL die een zaak hebben aangespannen, omdat ze het hier niet mee eens zijn. (ANP)

Tip: Het inhuren van een zzp’er brengt risico’s met zich mee. Kent u ze? Meld u nu aan voor de workshop Risicoloos contracteren van een zzp’er

 

Reageer op dit artikel