nieuws

Werknemer botst gelijk met nieuwe eigenaar: ontslag?

Arbeidsrecht

Werknemer botst gelijk met nieuwe eigenaar: ontslag?

Een avondwinkel krijgt nieuwe eigenaren. Mogen zij gelijk gaan morrelen aan het nulurencontract van de werknemer?

De werknemer is al jaren in dienst van de avondwinkel. Nadat de winkel wordt overgenomen ontstaan er problemen tussen de werknemer en de nieuwe werkgever. Zo is er gelijk al onenigheid over het aantal uren dat de werknemer moet werken. Hij werkt op basis van een nulurenovereenkomst, maar wordt maandelijks voor ruim 75 uur ingezet. De nieuwe eigenaren willen dit terugbrengen naar 60 tot
65 uur mede, omdat ze veel kosten hebben gehad. Volgens de werknemer wordt hij financieel hard getroffen, en kan hij moeilijk in zijn levensonderhoud voorzien. Ook wordt hij beschuldigd van kastekorten, ontoelaatbaar gedrag jegens zijn leidinggevende en schreeuwen waar klanten bij staan. Opdrachten worden niet opgevolgd.

Verwijtbaar handelen?

De werknemer beweert dat de eigenaar tegen hem schreeuwde en met ontslag dreigde. Tevens vindt hij dat hij te weinig betaald krijgt. Nadat de situatie escaleert, schorst de werkgever de man en een maand later verzoekt hij de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van verwijtbaar handelen en subsidiair op basis van een verstoorde arbeidsverhouding. Herplaatsing binnen het kleine bedrijf is onmogelijk. Er is volgens de kantonrechter geen redelijke grond voor een ontbinding op basis van verwijtbaar handelen door de werknemer. Zo is niet bewezen dat hij niet openstond voor een nieuw rooster en ook dat hij geen instructies opvolgde. Ook de kasverschillen kunnen niet hard worden gemaakt. Al met al is de werknemer verschoond van verwijtbaar gedrag.

Wel ziet de rechter dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding; samenwerking is uitgesloten. Herplaatsing is onmogelijk, waarop de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden. De werknemer krijgt een billijke vergoeding. omdat de werkgever verwijtbaar heeft gehandeld. Deze wordt wel gematigd door de kantonrechter. Verder heeft de man recht op een transitievergoeding.

Rechtbank Amsterdam
15 december 2015
ECLI:NL:RBAMS:2015:9244

Reageer op dit artikel