nieuws

Steeds in de fout: toch transitievergoeding?

Arbeidsrecht

Steeds in de fout: toch transitievergoeding?

Een medewerker maakt steeds fouten bij het controleren van de producten. Het contract wordt ontbonden. Krijgt hij wel een transitievergoeding mee?

Een geneesmiddelenfabrikant heeft richtlijnen vastgesteld voor een goede kwaliteitscontrole van de producten van klanten. Een werknemer werkzaam in het productieproces gaat echter herhaaldelijk in de fout bij het controleren van de verpakking van producten. Het eerste incident betreft een niet-uitgevoerde controle voor doosjes die teruggestuurd moesten worden. De werknemer krijgt een reprimande en er wordt schriftelijk vastgelegd dat zulke situaties zwaardere consequenties kunnen hebben. Een half jaar later gaat het weer mis. Zo blijkt hij coderingen op een verpakking niet te hebben gecontroleerd. Een maand later is de maat vol: de werknemer heeft met een machine ‘geknoeid’ waardoor een zogeheten pinhole-detectie niet kon worden uitgevoerd. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst laten ontbinden, zonder transitievergoeding. Kan dat?

Werkgever: geen transitievergoeding

De werkgever schorst de man en stapt naar de kantonrechter vanwege ernstig verwijtbaar handelen. De arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden, zonder transitievergoeding. De werknemer verweert zich en vindt dat de incidenten door de te hoge werkdruk komen. Het waren menselijke fouten, die iedereen zouden kunnen overkomen. Bovendien heeft de werkgever niets gedaan om de incidenten te voorkomen.De werkgever en de werknemer zijn het er over eens dat de regels strikt nageleefd moeten worden met het oog op de volksgezondheid. Ook betwist de man niet dat hij fouten heeft gemaakt. 

De kantonrechter vindt dat de man de fouten niet doelbewust heeft gemaakt. Wel vindt hij dat de man, die al veertien jaar in dienst was, in vijf maanden tijd drie fouten maakte en bij het eerste incident gewaarschuwd was. Voor de hoge werkdruk is geen hard bewijs.
De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst vanwege verwijtbaar, maar niet ernstig verwijtbaar handelen. Hij krijgt geen billijke vergoeding, maar wel een transitievergoeding.

TIP: Meer weten? Kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid: rechtspraak en praktijklessen op 7 april. 

Rechtbank Noord Holland
8 februari 2016
ECLI:NL:RBNHO:2016:879

Reageer op dit artikel