nieuws

WWZ aangepast voor seizoenswerk

Arbeidsrecht

WWZ aangepast voor seizoenswerk

De WWZ wordt aangepast voor de agrarische sector. Er komt een kortere onderbreking van de keten.

Onvermijdelijk was het: de eerste aanpassing in de Wet Werk en Zekerheid is een feit. De wet wordt aangepast voor seizoensarbeides in de agrarische sector. Werkgevers hadden hier veel last van de langere periode als onderbreking van de keten van tijdelijke contracten. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ging donderdag akkoord met de wijziging die de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland en de vakbonden voorstelden. Dat meldt de organisatie op haar website.

WWZ aangepast: kortere keten

In de praktijk kunnen bepaalde functies onder voorwaarden in aanmerking komen voor een kortere onderbreking van de keten als een arbeidscontract is afgelopen dan de minimale periode van zes maanden. Daarmee wordt volgens de partijen bereikt dat oogst- en productiemedewerkers vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag kunnen. Dit sluit aan op de bestaande praktijk.

Het gaat hierbij om werkzaamheden voor een periode van maximaal negen maanden per jaar, die vanwege verschillende omstandigheden alleen seizoensmatig kunnen worden uitgevoerd. Deze functies gelden in de glastuinbouw, open teelten, tuinzaden en bloembollengroothandel.

TIP: Op de hoogte blijven? Kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid: rechtspraak en praktijklessen op 7 april.

WWZ aangepast: cao’s nog niet aangepast

De overeenkomst in de sector volgt op de vernieuwing van de Wet werk en zekerheid (Wwz) die vorig jaar zomer van kracht ging. Die wet regelt onder meer dat flexwerkers sneller een vast contract dienen te krijgen. Dat stuitte bij de land- en tuinbouw al voor de inwerkingtreding op veel bezwaren. De sector pleitte er al voor 1 juli voor dat de WWZ aangepast zou worden.

In de nog af te sluiten cao’s zullen de afspraken nog geëffectueerd moeten worden. Zo zijn er onderhandelingen gaande in de sectoren open teelten en glastuinbouw.

Asscher zei eerder dat hij hoopt dat andere sectoren met tijdelijke krachten ook tot een oplossing komen en de WWZ aangepast kan worden. Hij noemde deze overeenkomst een mooi voorbeeld waarbij een sector in het belang van iedereen ‘verstandige’ afspraken maakt. (ANP)

Reageer op dit artikel