nieuws

De Wet DBA: de grootste valkuil

Arbeidsrecht

De Wet DBA: de grootste valkuil

De Wet DBA is in aantocht. Het is nu hoog tijd om wakker te worden, waarschuwt arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong. Werkgevers wanen zich veilig, ten onrechte.

HR moet nu echt wakker worden, zegt arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong en docent van de workshop ‘De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’er’. De zekerheid van de VAR is voorbij, het is hoog tijd om de interne processen rond de inhuur van zzp’ers op orde te brengen. De Wet DBA komt eraan. “Wie niets doet, loopt risico.” Vijf vragen over de Wet DBA.

1 Wat kan er misgaan bij het inhuren van zzp’ers?

“Als opdrachtgever moet je voorkomen dat het stiekem toch geen arbeidsrelatie wordt. Als je dat niet goed regelt, heb je problemen en loop je een groot risico dat de fiscus aanklopt en zegt: ‘Mag ik even vangen?’ En dan gaat het niet alleen om het gevaar dat je als opdrachtgever achteraf alsnog loonbelasting en premies kan afdragen. Wat als de zzp’er ziek wordt en beweert dat er wel degelijk sprake is van een arbeidsrelatie? Als dat zo is, moet de opdrachtgever bij ziekte gewoon het loon doorbetalen.”

2 Maar een arbeidsrelatie wordt het toch niet zomaar? Er is toch geen contract?

“Waar het om gaat, is dat je bij een arbeidsrelatie onder gezag staat en loon krijgt voor je werk. Maar wat als de opdrachtgever tegen de zzp’er zegt: ‘Je moet hier elke dag tussen 9.00 uur en 17.30 uur zijn, gebruik maken van onze laptop, die en die cursus volgen en met het plannen van vakanties rekening houden met collega’s’. Wat is dan het verschil met een collega in loondienst?”

3 Wat verandert er per 1 mei?

“Het komt erop neer dat de zekerheid die men had met de VAR met de Wet DBA, niet meer vanzelfsprekend is. Werkgevers en zzp’ers kunnen gebruik maken van door de fiscus beoordeelde opdrachtovereenkomsten. Maar het klakkeloos overnemen van een overeenkomst, is echt niet slim. Dan kun je achteraf problemen krijgen. Het gaat erom hoe er in de praktijk gewerkt wordt en of dat wel klopt met wat er op papier staat. Stel dat in de opdrachtovereenkomst staat dat de zzp’er zich bij ziekte mag laten vervangen door een andere zzp’er, maar in de praktijk is dat helemaal niet zo, dan zou de fiscus kunnen stellen dat toch er sprake is van een arbeidsrelatie. Voor zekerheid moet de praktijk aansluiten met wat er in een goedgekeurde opdrachtovereenkomst staat.”

4 Wat is volgens u de grootste valkuil van de Wet DBA?

“Dat werkgevers en de zpp’er zich veilig wanen: ze maken toch gebruik van een goedgekeurde opdrachtovereenkomst? Sommige bedrijven weten niet eens hoeveel zzp’ers er in huis rondlopen. Het is nu tijd om wakker te worden en de interne processen op orde te maken. Wie doet wat en onder welke voorwaarden? Weliswaar geeft de belastingdienst opdrachtgevers en -nemers tot 1 mei 2017 de tijd om de samenwerking opnieuw te beoordelen, maar als de belastingdienst dan gaat toetsen en constateert dat je sinds 1 mei 2016 niets hebt gedaan, kan het zijn dat je met terugwerkende kracht toch premies af moeten dragen.”

5 Hoe leert u HR in de workshop om risicoloos zzp’ers te contracteren?

“Door heel praktisch te kijken hoe HR de processen nu al goed kan inrichten en door de risico’s in kaart te brengen. Waar schuilt het gevaar en waar gaat de fiscus vooral op letten? En voor degenen die al een modelovereenkomst op de plank hebben liggen: neem die mee naar de cursus! Dan kijken we er samen naar.

Meer weten? Meld u nu aan voor ‘De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’er’ op 9 juni of 30 november in Utrecht. 

Reageer op dit artikel