nieuws

Kotsmisselijk van de stress door baas?

Arbeidsrecht

Kotsmisselijk van de stress door baas?

Een werknemer verknalt door stress een presentatie en loopt ziek de zaal uit. De werkgever had de stress van de man moeten reduceren, oordeelt de rechter.

Een leidinggevende bij een bierbrouwer organiseert een meeting met externen. Met een van hen heeft de werknemer een moeizame, zakelijke relatie; de sfeer is altijd gespannen. Voordat de werknemer een presentatie geeft, heeft zijn baas een gesprek met deze man. Tijdens de presentatie loopt de werknemer de zaal uit om over te geven. Hij gaat ziek naar huis en meldt zich een dag later ziek.

Twee dagen later volgt een gesprek. De werkgever meldt dat het gedrag tijdens de presentatie kwalijk is voor de reputatie van het bedrijf. Later meldt hij in een brief dat de werknemer heeft gezegd dat hij overweegt het bedrijf te verlaten.
De werknemer verontschuldigt zich in een brief voor zijn gedrag. Ook heeft hij zijn excuses aangeboden aan de externe. Hij schrijft dat hij het bedrijf niet wil verlaten en dat het incident voor hem is afgesloten.

Situationele arbeidsongeschiktheid

De werkgever besluit het dienstverband te bëeindigen, nadat de man zich hersteld heeft gemeld. Een maand later concludeert de bedrijfsarts dat het conflict is gejuridiseerd: er is sprake van situationele arbeidsongeschiktheid. De werknemer heeft intussen een gemachtigde ingeschakeld die een billijke ontslagvergoeding van 125.000 euro eist.
De werkgever is onthutst en wil graag dat de werknemer re-integreert en anders wil hij een mediator inschakelen. Er volgt een juridische strijd over het re-integreren en de werkgever stopt de loondoorbetaling. Hij verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden op basis van een ernstig verstoorde relatie. Wel wil hij een transitievergoeding toekennen.

Werkgever moet stress reduceren

De werknemer vindt dat de schuld bij de werkgever ligt. Hij lijdt reputatieschade, maar is wel van mening dat er sprake is van een ernstige verstoorde relatie. De kantonrechter gaat over tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, omdat beide partijen geen heil zien in een toekomstige samenwerking. Wel vindt de rechter dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Zo wist hij van de slechte verhouding; hij had de stress van de man moeten reduceren. Bovendien heeft de werknemer zich verontschuldigd en wilde hij bij het bedrijf blijven werken. Ondanks dat de werknemer zich later verwijtbaar heeft gedragen, komt de rechter tot een billijke vergoeding. De werkgever mag het verzoek nog intrekken.

Rechtbank Overijssel
21 januari 2016
ECLI:NL:RBOVE:2016:212

Reageer op dit artikel