nieuws

Opnieuw banenverlies bij Blokker

Arbeidsrecht

Opnieuw banenverlies bij Blokker

Winkelketen Blokker gaat opnieuw op de schop. Kostte de reorganisatie vorig jaar nog bijna vierhonderd werknemers hun baan, ook dit jaar vervallen er vierhonderd banen.

Volgens de nieuwe topman van de onderneming, Rob Heesen, zijn de ingrepen die vorig jaar al zijn gedaan “niet ingrijpend genoeg”. Hij gaat de indeling van de winkels aan een complete metamorfose onderwerpen. Ook het bekende oranje logo moet er aan geloven.

Ook komt de winkelketen met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed. Verder wordt de webshop vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van in totaal ruim 100 miljoen euro. “De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken”, zo onderbouwde Heesen de veranderingen. De ingrepen zijn volgens hem “echt nodig om concurrerend en flexibel te blijven”. “De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager.” Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten.

De eerste ‘nieuwste Blokker’ opende overigens vrijdag al meteen de deuren, in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Bij de keten werken in totaal circa 7000 mensen.

Meer banenverlies

Blokker gooide het roer vorig jaar al stevig om, om een einde te maken aan de dalende verkopen in de winkels. Het moederbedrijf, dat in 2014 in de rode cijfers belandde, is al langer bezig om de kosten terug te brengen en de omzet op te krikken. Eerder dit jaar werden ook al 250 banen geschrapt bij de winkels van Xenos. Vorig jaar is verder tuinwinkelketen Tuincentrum Overvecht verkocht en zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd.

Dat de nieuwe reorganisatie bij Blokker weer een klap is voor de Nederlandse detailhandel, daar zijn de vakbonden het over eens. “Verschrikkelijk”, zo reageerde vakbond CNV op de aankondiging dat Blokker nog eens 390 arbeidsplaatsen schrapt. FNV spreekt van een “onaangename koude douche, vooral voor de werknemers”.

De vakbonden zijn ook verrast.”Dat er op zo’n korte termijn weer zou worden gereorganiseerd had ik niet zien aankomen”, reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. “Binnen korte tijd twee forse ingrepen, dat gaat niemand in de koude kleren zitten”, aldus Nico Meijer van FNV Handel. (ANP/redactie)

Reageer op dit artikel