nieuws

Werkgever niet klaar voor Wet DBA

Arbeidsrecht

Werkgever niet klaar voor Wet DBA

Het inhuren van zelfstandigen wordt moeilijker met de Wet DBA, dat stellen drie op de vier werkgevers.

Nog twee weken en dan wordt de Wet DBA ingevoerd. En daar zien werkgevers tegenop: 72 procent van de organisaties verwacht dat het met de opvolger van de VAR-verklaring moeilijker wordt om zzp’ers in te huren. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van uitzenders Randstad, Tempo-Team en Yacht. Daarvoor werden 593 zzp’ers en 413 werkgevers ondervraagd.

Een kwart van de werkgevers verwacht zich ook door die extra administratieve last te laten leiden en minder van zzp’ers gebruik te zullen maken. Ruben Moonen van Pellicaan advocaten gaf op PWdegids.nl eerder de tip om binnen HR een persoon verantwoordelijk te maken voor de inhuur van zelfstandigen. Lees meer tips in het artikel Opvolger VAR: 3 tips voor zzp-contracten.

Hoe de modelcontracten van de Wet DBA precies gaan werken, zijn zowel opdrachtgever en zzp’er slecht op de hoogte. Slechts 28 procent van de ondervraagde opdrachtgevers weet dat straks met modelovereenkomsten gewerkt kan worden. Rond 85 procent denkt dat de wet vooral voor meer administratief werk zal zorgen. 23 procent verwacht zelfs door de wet minder vaak ZZP’ers in te zullen huren. ZZP’ers zelf zijn zeer sceptisch: 88 procent denkt dat de nieuwe wet voor minder werk zal zorgen.

Arco Elsman, ZZP programmadirecteur Randstad Groep Nederland: ‘De wereld van werk verandert in rap tempo. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. Uit ons onderzoek blijkt dat veel ZZP’ers en organisaties de nieuwe wet met zorg tegemoet zien.’ De uitzender komt daarom met een dienst die risico’s voor opdrachtgevers moet verminderen.

TIP: Meer weten? Meld u nu aan voor de cursus De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’er op 9 juni of 30 november in Utrecht. 

Reageer op dit artikel