nieuws

Herplaatsing: wel of niet geschikt?

Arbeidsrecht

Herplaatsing: wel of niet geschikt?

Een werknemer wordt vanwege een reorganisatie via het UWV ontslagen. Hij stapt naar de rechter, omdat hem geen herplaatsing is aangeboden. Terecht?

Volgens de werknemer was herplaatsing op de zogenoemde afdeling Poedercoating mogelijk, omdat er drie arbeidsplaatsen vrij waren op deze afdeling. De werkgever heeft hem niet herplaatst, omdat drie andere werknemers geschikter waren dan hij voor de functies op deze afdeling. Er heeft naar mening van de werknemer geen zorgvuldige selectieprocedure plaatsgevonden.
De werkgever verweert zich en zegt dat de drie geplaatste werknemers ervaring hebben als straler, wat in de functies op deze afdeling van groot belang is. De werknemer heeft deze ervaring niet. Bovendien is hem een baan bij een andere vestiging aangeboden, die de werknemer heeft geweigerd.

Herplaatsing keus werkgever

Allereerst bekijkt de kantonrechter of in het kader van deze reorganisatie de juiste ontslagvolgorde is gehanteerd en of de werknemer binnen redelijke termijn herplaatsbaar was. Hierin zijn geen onregelmatigheden geconstateerd.
Volgens de rechter staat het de werkgever vrij in zijn ogen de meest geschikte kandidaat te kiezen die voor herplaatsing in aanmerking komt. De werknemer is van mening dat er geen deugdelijke onderbouwing is gegeven van de keuzes die de werkgever heeft gemaakt. De rechter is het daar niet mee eens. Zo heeft de werkgever aangevoerd dat het zware werkzaamheden zijn en daarom heeft gekozen voor de werknemers die dat aankunnen. Bovendien gaf de doorslag dat de drie werknemers ervaring hadden met het zogenoemde stralen en de werknemer niet.

Lees ook: Hoe ver moet een werkgever gaan voor herplaatsing?

De rechter is verder van oordeel dat de werknemer een kans op een baan op een andere locatie heeft laten liggen. De kantonrechter herstelt de arbeidsovereenkomst niet en blijft van oordeel dat de ervaring in het stralen van doorslaggevend belang was. Ook een billijke vergoeding wordt niet toegekend.

Rechtbank Noord-Nederland
1 april 2016
ECLI:NL:RBNHO:2016:2403

Reageer op dit artikel