nieuws

‘Hoofddoekverbod op werkvloer mag’

Arbeidsrecht

‘Hoofddoekverbod op werkvloer mag’

Een pittige uitspraak van het Europees Hof: bedrijven mogen werknemers verbieden hoofddoekjes te dragen.

Personeel verbieden een hoofddoek te dragen is een gevoelige kwestie. Het Europees Hof van Justitie maakte dit dinsdagochtend bekend.

Werkgevers mogen volgens advocaat-generaal Juliane Kokott van het Europees Hof het dragen van een hoofddoek verbieden, wanneer dit verbod gebaseerd is op een bedrijfsreglement dat verklaart dat ‘zichtbare politieke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan’. Een hoofddoekverbod is volgens haar legitiem als een werkgever religieuze en levensbeschouwelijke neutraliteit wil uitstralen.

Van directe discrminatie is geen sprake, zegt Kokott, omdat het verbod niet berust op stereotypen of vooroordelen over een godsdienst, maar op een bedrijfsreglement dat gestoeld is op neutraliteit.

De zaak was aangespannen door een moslima die als beveiligingsmedewerker en receptioniste werkte bij de Belgische onderneming G4S, die beveiligings- en receptiewerk uitvoert. Samira Achbita wilde na drie jaar in dienst te zijn geweest een hoofddoek gaan dragen en werd ontslagen.

Ondersteund door het Belgische antidiscriminatiecentrum eiste ze een schadevergoeding bij de Belgische rechter. Het Hof van Cassatie legde de kwestie vervolgens voor aan het EU-Hof in Luxemburg. De rechters van het Hof volgen het advies van de advocaat-generaal in veel gevallen op.

Lees de hele uitspraak op de website van het Europees Hof van Justitie. 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels