nieuws

‘Even lenen’ uit de baas z’n portemonnee: ontslag? 

Arbeidsrecht

‘Even lenen’ uit de baas z’n portemonnee: ontslag? 

Geld lenen uit de pot van de werkgever, zonder dat aan de leidinggevende te melden. Deze werknemer kost het zijn baan. 

Een conducteur werkt fulltime bij een gemeentelijk vervoerbedrijf. Bij de werkzaamheden heeft de buschauffeur de beschikking over een zogenoemd depot. Dit depot is kort gezegd de portemonnee van de baas en dient altijd financieel te kloppen. Bij het bedrijf is een reglement van toepassing waarin de regels en verantwoordelijkheden inzake het depot worden gesteld.

Voordat de werknemer wordt aangesproken op een fors tekort op zijn depot, hebben zich al andere incidenten voorgedaan. Zo was de conducteur twee keer le laat op zijn werk verschenen en is er wel eens eerder iets mis gegaan met het depot.

500 euro ‘geleend’ zonder te melden

De druppel die de emmer doet overlopen, is het feit dat er een depottekort van ruim 500 euro wordt geconstateerd. De werknemer zegt dat hij het bedrag heeft geleend en weer zou terugbetalen. Hij vond het niet nodig om dit te bespreken met zijn leidinggevende.

De tijdelijke lening was veroorzaakt door zijn 32-urige werkweek. Hij was een half jaar daarvoor 32 uur gaan werken, maar kreeg nog steeds fulltime betaald. Nadat een verrekening plaatsvond, had hij opeens geen geld meer om onder andere zijn huur te betalen. De werkgever ziet daarmee aanleiding tot het aanzeggen van ontslag en stapt naar de rechter.

Lees ook: Stelende medewerker dwingen tot terugbetalen: mag dat? 

Het bedrijfsreglement was duidelijk

Het gemeentelijk vervoerbedrijf vindt dat er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. De kantonrechter is het daar mee eens en ontbindt daarop de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding. Het depottekort is zodanig verwijtbaar dat van de werkgever niet meer gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te laten duren. Het depotreglement is niet voor niets ingesteld en het overtreden van dit reglement leidt tot zware sancties.

Was een waarschuwing genoeg geweest?

De werknemer gaat in beroep en vindt dat er geen sprake is van verwijtbaar handelen. De werkgever had volgens de conducteur met een waarschuwing kunnen volstaan en in samenspraak hadden zij een terugbetalingsregeling kunnen afspreken.

De rechter is echter van oordeel dat de conducteur een brug te ver is gegaan door een deel van het depot (tijdelijk) te gebruiken voor eigen doeleinden. Het blijkt ook dat de werknemer al langer wist dat er verrekening zou plaatsvinden, dus kon hij daar tijdig op anticiperen. De belangen van de werkgever zijn volgens de rechter ernstig geschaad. De arbeidsovereenkomst is volgens het Hof terecht ontbonden door de kantonrechter.

Bron: Gerechtshof Amsterdam
28 juni 2016
ECLI:NL:GHAMS:2016:2506

TIP: Wanneer is er sprake van ernstige verwijtbaarheid bij ontslag? Kom naar de cursus Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 24 november

Reageer op dit artikel