nieuws

Ontslag aanvragen langdurig arbeidsongeschikten nu digitaal

Arbeidsrecht

Ontslag aanvragen langdurig arbeidsongeschikten nu digitaal

Het UWV heeft de digitale ontslagaanvraag voor langdurig ongeschikten ingevoerd.

Werkgevers kunnen op de site van de uitvoeringsinstantie sinds deze week digitaal ontslag aanvragen als hun werknemer langdurig arbeidsongeschikt is. Dit kan via het werkgeversportaal van het UWV die meldt nog meer in petto te hebben voor werkgevers. “Wij werken voortdurend aan de verbetering van onze dienstverlening. Later dit jaar digitaliseren wij daarom ook het formulier ‘Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen’ en de overige ontslagformulieren.”

Na twee jaar ontslagvergunning aanvragen

Bij langdurige arbeidsongeschiktheid wordt in de regel gedoeld op arbeidsongeschiktheid die langer dan twee jaar heeft geduurd. Als een werknemer minder dan twee jaar ziek is, kan hij immers in beginsel niet ontslagen worden, omdat er een opzegverbod geldt. Na deze twee jaar kan de werkgever een aanvraag voor ontslagvergunning indienen bij het UWV. In de cao kan overigens zijn afgeweken van de periode van twee jaar. Als dat het geval is, kan eerder een ontslagvergunning worden aangevraagd.

Tip! Lees ook: Werknemersverzekeringen: hier moet u op letten

Bij de aanvraag voor een ontslagvergunning wegens langdurige arbeidsongeschiktheid moet de werkgever aannemelijk maken dat de werknemer binnen 26 weken niet zal herstellen, en dat er binnen die termijn ook geen aangepaste of andere passende functie binnen het bedrijf voorhanden zal zijn waar de werknemer wel geschikt voor is. Bovendien moet de werkgever aannemelijk maken dat herplaatsing in een aangepaste of andere functie ook niet mogelijk is door middel van scholing. (Kijk voor actuele jurisprudentie hierover op PW De Gids Vakbase)

Wilt u in een dag op de hoogte zijn van alle regelgeving op het gebied van sociale zekerheid, pensioenen en arbeidsrecht? Meld u dan snel aan voor de HR-actualiteitendag. 

 

 

 

Reageer op dit artikel