nieuws

Zo bespaart HR (snel) 90.000 euro

Arbeidsrecht

Zo bespaart HR (snel) 90.000 euro

Heeft u meer dan 250 medewerkers in dienst? Neem deze kostenpost dan eens onder de loep…

Zo’n 87.000 euro gemiddeld. Zo veel laten grote werkgevers gemiddeld liggen als het gaat om de wettelijke mogelijkgheden voor subsidies en sociale verzekeringspremies. Dit aantal regelingen groeide de afgelopen twee jaar flink. Dit jaar kunnen werkgevers beroep doen op 104 verschillende regelingen. In 2013 waren dat er nog 70.

Dat blijkt uit eigen onderzoek zien van verzekeraar en HR-adviseur Aon. Het bedrijf bekeek hiervoor onder andere de afdrachten voor sociale premies van honderden werkgevers met meer dan 250 werknemers.

Deze subsidies vergeten werknemers heet vaakst

Welke regelingen zien veel werkgevers precies over het hoofd? Dat zocht Aon uit. Veelvoorkomende regelingen zijn de ouderkorting, premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten of scholingssubsidies.

De grootste besparing die Aon bij één werkgever vond, bedroeg ruim 1.000.000 euro. In 1 procent van de gevallen droeg de werkgever juist te weinig premie af, met het risico op naheffing.

Participatiewet is de lastigste regeling

Een belangrijke regel waarmee werkgevers kunnen besparen is de in 2015 ingevoerde Participatiewet. Daarin treffen gemeenten vaker zelf stimuleringsmaatregelen. Met name voor organisaties met vestigingen in meerdere gemeenten, is het daardoor ingewikkeld om alle lokale subsidiemogelijkheden te kennen. Ook verschilt de aanvraagprocedure vaak per gemeente.

De loonkostensubsidie van de Participatiewet is een randvoorwaarde voor het aannemen van arbeidsbeperkten. Maar de loonprikkel alleen is niet genoeg, dat concludeerden onderzoekers van Tilburg University vorig jaar.  ‘Een loonprikkel werkt niet vanzelf. Er zijn verschillende factoren die bij werkgevers een rol spelen in het proces van het in dienst nemen én houden van mensen met een arbeidsbeperking’, onderzoekers. Denk aan de bedrijfscultuur, imago en begeleiding. Een integrale aanpak met oog voor al die factoren is noodzakelijk.’

‘Het is goed dat politiek en werkgeversorganisaties het voor werkgevers aantrekkelijker willen maken om personeel aan te nemen. Maar op dit moment schieten sommige regelingen hun doel voorbij,’ zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon Nederland. Hij pleit voor één landelijk loket waar werkgevers terecht kunnen voor alle sociale regelingen in Nederland of een centrale afwikkeling, bijvoorbeeld vanuit de Belastingdienst.

Tip voor HR

Rijnbeek geeft ook een bespaartip voor de salarisadministratie: neem uw huidige softwarepakket eens onder de loep. ‘Alle pakketten kunnen over het algemeen hetzelfde, maar het ene systeem vraagt actief of je in aanmerking komt voor bepaalde regelingen terwijl je dat bij andere pakketten zelf moet inregelen.’

Een vergeten vinkje kan zo al snel duizenden euro’s aan gemiste subsidies betekenen. ‘Vooral na een bedrijfsovername of fusie is een extra controle aan te raden’, zegt Rijnbeek. Correcties zijn tot vijf jaar terug door te geven.

Meer kosten besparen? Lees ook: 

Zo bespaart HR geld met Excel
Transitievergoeding: zo bespaart u veel geld

Reageer op dit artikel