nieuws

Concurrentiebeding vervalt na afbouw bonus

Arbeidsrecht

Concurrentiebeding vervalt na afbouw bonus

Een werknemer, die flink gekort wordt op zijn jaarlijkse bonus, wil overstappen naar de concurrent, maar heeft een concurrentie- en relatiebeding. Wat zegt de rechter?

Een verkoper van modeartikelen heeft in zijn contract een relatie- en een concurrentiebeding. Ook strijkt hij jaarlijks een flinke bonus op. In 2015 wordt tijdens een functioneringsgesprek kenbaar gemaakt dat zijn bonus wordt teruggebracht en zal vervallen. Er komt wel een (minder gunstige) bonusregeling voor in de plaats. In 2016 wordt de werknemer gevraagd te komen werken bij een ander bedrijf in dezelfde branche.

Werknemer vecht concurrentiebeding aan

De werknemer gaat er in salaris flink op vooruit en krijgt een managementfunctie. De werknemer vraagt aan de kantonrechter het concurrentiebeding te schorsen. Hij merkt op dat hij binnen zijn huidige bedrijf aan zijn plafond zit. Met zijn eenzijdige werkervaring en zijn leeftijd, is het bijna onmogelijk om nog eens een positieverbetering te krijgen. Het aanbod dat hij nu heeft gekregen, kan hij niet afslaan, maar zijn bedingen beletten hem om ergens anders werkzaam te kunnen zijn. De werkgever vindt dat zijn nieuwe werkgever een directe concurrent is. Er bestaat gegronde vrees dat hij profiteert van de kennis van de werknemer en daardoor wordt benadeeld.

Tip! Wilt u precies weten waar u op moet letten bij een concurrentiebeding? Meld u nu snel aan voor de opleiding Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk in november.

Minder gemotiveerd door schrappen bonus

De rechter bekijkt of de nieuwe werkgever daadwerkelijk een concurrent is van zijn huidige werkgever. Omdat de nieuwe werkgever dezelfde producten verkoopt als zijn huidige werkgever is er volgens de rechter sprake van concurrentie. Zijn huidige werkgever kan echter onvoldoende hard maken over welke specifieke bedrijfsmatige kennis de verkoper beschikt.
Ook is de rechter van mening dat door de afbouw van bonussen de werknemer minder gemotiveerd werd en graag wilde verkassen. De positieverbetering is doorslaggevend voor het recht op een vrije arbeidskeuze. Het concurrentiebeding wordt dan ook geschorst, maar het relatiebeding blijft in stand. Hij mag wel in dienst treden bij de nieuwe werkgever.

Rechtbank Amsterdam
11 juli 2016
ECLI:NL:RBAMS:2016:4329

HR-wetgeving actualiteitendag – Wetswijzigingen 2016
Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag wordt u in één dag bijgepraat over de recente en komende wetswijzigingen op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, pensioenen en personeel en fiscus.

 

Reageer op dit artikel