nieuws

Man blijkt meer gehecht aan vast contract

Arbeidsrecht

Man blijkt meer gehecht aan vast contract

Een vast contract. Zekerheid. Mannen zijn er meer aan gehecht dan vrouwen. En laten het vaker in de weg staan bij de keuze voor het ondernemerschap.

Voor mannen blijken de zekerheden van een vaste baan belangrijker dan voor vrouwen. De helft van de mannen hecht dusdanig veel zekerheid aan hun vaste contract, dat ze daardoor niet voor zichzelf beginnen. Voor vrouwen staat die zekerheid het ondernemerschap minder in de weg. Van hen ziet 40 procent het vaste contract als een obstakel.

Dat blijkt uit onderzoek van Tentoo onder 1000 respondenten. Volgens de payroller heeft een op de drie Nederlanders de wens om te ondernemen. De organisatie vroeg wat werknemers nu in de weg staat om dat te doen.

Man vaker kostwinner

Vanwaar dat verschil tussen mannen en vrouwen? Dat ligt toch nog een beetje in de traditionele rolverdeling, zo blijkt. Vrouwen werken over het algemeen vaker parttime, waardoor de man vaker hoofdverdiener is’, verklaart Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. ‘Mannen voelen daarom misschien minder ruimte om te gaan ondernemen, aangezien ze financiële zekerheid moeten bieden.’

Ook angst voor Wet DBA

Die angst om zekerheden op te geven ligt niet alleen aan de de rolverdeling. Ook de Wet DBA, het nieuwe stelsel van modelovereenkomsten, heeft hier invloed op. 30 procent van de Nederlanders vreest namelijk de nieuwe – te ingewikkelde – regelgeving. Den Ronden: ‘Met het afschaffen van de VAR en het invoeren van de Wet DBA, is er veel veranderd voor zzp’ers. Deze wijzigingen werpen blijkbaar een drempel op om te ondernemen.’

Ook onderzoek onder bestaande zzp’ers laat angst zien voor het werken met de Wet DBA. Het merendeel van de zzp’ers stelt het werken met de nieuwe modelovereenkomsten nu uit, zo bleek onlangs uit onderzoek van MKB Belangen. ‘Op dit moment durven we bijna te stellen dat de introductie van de Wet DBA heeft gefaald‘, zei de belangenclub eind juli.

Ondernemerschap ook in vaste baan belangrijker

Een bijzondere conclusie die het onderzoek van Tentoo trekt is dat ondernemerschap steeds belangrijker wordt. Niet alleen in gedwongen vorm doordat er vaste banen verdwijnen, zoals 70 procent verwacht. Ook in vaste dienstverbanden verwacht een flink deel – 80 procent – van de ondervraagden ondernemerschap te moeten tonen in zijn werk.

TIP: Meer weten over de het veilig werken met ondernemers? Kom naar de cursusdag De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’erop 15 november

 

Reageer op dit artikel