nieuws

Werkkostenregeling blijft vragen oproepen

Arbeidsrecht

Werkkostenregeling blijft vragen oproepen

De werkkostenregeling mag dan al drie jaar verplichte kost zijn, HR-professionals blijven worstelen met de mogelijkheden en de valkuilen.

Dat constateert Karin van der Hoeven, belastingadviseur bij Van Duyn van der Geer Accountant en adviseurs (VDVDG) in Noordwijk. Tijdens de HR Actualiteitendag vertelt Van der Hoeven over de fiscale regelingen die voor HR van belang zijn. Onder andere de werkkostenregeling, die voordelen kan opleveren, maar ook voor onaangename verrassingen kan zorgen.

Renteloze lening

“Onder de werkkostenregeling zijn er natuurlijk een aantal vrijstellingen“, zegt Van der Hoeven. “Er zijn ook andere faciliteiten. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om een renteloze lening te verstrekken aan een werknemer om een fiets te kopen. Normaal gesproken als je geld leent aan een werknemer, moet je rente vragen. Anders heb je een loonvoordeel waarover je loonheffingen moet inhouden. Dat hoef je niet te doen als met die lening een fiets wordt aangeschaft zodat je fietsen stimuleert. Dat moet nog wat wijder verbreid worden.”

Werkkostenregeling als mijnenveld

Maar de werkkostenregeling kan ook een mijnenveld zijn. “Denk aan de strafheffing bij ontslagvergoedingen. Het kabinet heeft ooit besloten dat we niet zulke hoge ontslagvergoedingen willen. Als zo’n vergoeding toch te hoog is, dan krijgt de werkgever te maken met een strafheffing. Dat kan aardig oplopen en veel werkgevers hebben dat niet in de gaten.”

Kijk hieronder naar een kort interview met Karin van der Hoeven voor de belangrijkste punten uit haar presentatie tijdens de HR Actualiteitendag.
Reageer op dit artikel