nieuws

Disfunctionerende werknemer moet weer op zijn tellen passen

Arbeidsrecht

Disfunctionerende werknemer moet weer op zijn tellen passen

Nu de crisis achter ons ligt, zijn werkgevers sneller geneigd om een ontslagprocedure in gang te zetten voor een disfunctionerende werknemer. Het schort echter nogal eens aan de dossieropbouw.

Dat zegt arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels, arbeidsrechtspecialist bij advocatenkantoor KZO | 013. Diebels is een van de sprekers op de HR Actualiteitendag. “In de crisisjaren ging het vooral over reorganisatie en dan gingen de goeden en de kwaden er volgens vaste regels uit. Nu hebben bedrijven weer wat meer vlees op de botten en zeggen ze wat makkelijker: ‘We gaan de probleemgevallen aanpakken’.”

Dossier niet op orde

Nog altijd hebben veel werkgevers het personeelsdossier van een disfunctionerende werknemer niet op orde. Dat wil niet zeggen dat de disfunctionerende werknemer kan blijven zitten waar hij zit. Het komt vaak aan op geld, zegt Diebels. “In feite koop je  je weg uit de problemen. Je geeft een hogere ontslagvergoeding, je kunt wat rianter onderhandelen. Dat is echt schering en inslag tegenwoordig.”

Met de buidel rammelen

Diebels vindt dat jammer: “Dossieropbouw is ook een stukje zorgvuldigheid. Het moet niet zo zijn dat werkgevers die daar niets aan doen met hun buidel rammelen en dan van hun medewerkers afkomen. Praktisch snap ik het wel, maar ik vraag me af of dat het systeem is waar je naar toe wilt.”

Dossieropbouw

Diebels blijft daarom hameren op het belang van dossieropbouw. “Heel concreet, het bespaart je gewoon geld in een ontslagsituatie. Het vergroot je kansen op een ontslag. Maar het is vooral goed werkgeverschap. Je bent heel zorgvuldig richting de werknemer, zodat je nooit het verwijt kunt krijgen dat je als een olifant door de porseleinkast bent gegaan. Als je dossieropbouw gewoon goed en netjes aanpakt, is dat voor iedereen beter.”

Lees ook: Disfunctioneren – ontslaggrond d

Bekijk hier het volledige interview met Mark Diebels

hamer wetboek justitie rechtspraak
Tip! Zorg dat u op de hoogte bent van alle relevante wet- en regelgeving voor HR. Tijdens de HR Actualiteitendag wordt u in één dag helemaal bijgepraat

Reageer op dit artikel