nieuws

Wie bedénkt zoiets? Hoe striptease tot ontslag leidt

Arbeidsrecht

Wie bedénkt zoiets? Hoe striptease tot ontslag leidt

Normaal is een jubileum een feestelijke aangelegenheid. Bijeenkomst met collega’s, toespraakje, felicitaties. Zo begon het ook voor de 59-jarige medewerker van Royal Flora, die 12,5 jaar in dienst was. Het jubileumbudget van € 125,- zou hij gebruiken voor kroketten en soep in de kantine, met 30 collega’s, en dat was prima.

Maar op de dag zelf begon hij met een niet malse toespraak: over slechte ervaringen met 7 verschillende teammanagers, dat je als medewerker niets mag, dat niemand iets te zeggen heeft, dat er geen collegialiteit is en dat je gedwongen zou worden tot van alles en nog wat.

De medewerker ging daarna een dame halen, die vervolgens een door hem bestelde striptease-act heeft uitgevoerd in de bedrijfskantine. Zij heeft gestript en gedanst bij hem op schoot, heeft hem kledingstukken bij haar laten uittrekken en is met hem verdwenen onder een doek. Daarnaast heeft zij gedanst en gestript op tafel, toenadering gezocht tot individuele werknemers en hen gevraagd om haar billen in te smeren met olie, slagroom van haar lichaam af te likken en te slaan met een zweepje.

Aan het eind voelde de medewerker wel een beetje nattigheid, dus vroeg hij een aanwezige medewerker van een klant (!) om te vertellen dat hij de striptease had geregeld als cadeau. Royal Flora nam de zaak hoog op en vroeg na onderzoek ontslag aan vanwege verwijtbaar gedrag of een verstoorde arbeidsverhouding.

Verstoorde arbeidsverhouding

De rechter in Den Haag schatte in dat de medewerker de gevolgen van de toespraak en het inhuren van een seksueel getinte act op de werkvloer onvoldoende heeft doordacht. Zijn collega’s werden overvallen met een situatie waar zij niet op zaten te wachten. Daarnaast was een fout dat hij niet de verantwoordelijkheid heeft genomen, toen hij inzag dat hij te ver was gegaan maar door het ronselen van de medewerker van de klant dat probeerde te verdoezelen.

Hoewel een incident, was het toch serieus genoeg om ontslag uit te spreken. De rechter koos voor een verstoorde arbeidsverhouding als ontslagreden. Geen gouden klokje dus voor de jubilaris, maar wel een transitievergoeding.

Mark Diebels, arbeidsrechtadvocaat bij KZO|O13 Advocaten

Lees alles over ontslag in het dossier Einde arbeidsovereenkomst

Reageer op dit artikel