nieuws

Solliciteren in de baas zijn tijd? Geen loon [rechtspraak]

Arbeidsrecht

Een werknemer laat zijn baas weten dat hij niet meer komt werken omdat hij tijd nodig heeft om te solliciteren. Zijn werkgever houdt twee weken loon in wegens ongeoorloofd verzuim. Daar gaat de werknemer niet mee akkoord. Wie krijgt gelijk van de rechter?

Solliciteren in de baas zijn tijd? Geen loon [rechtspraak]

Het einde is in zicht voor de arbeidsovereenkomst die de werknemer met zijn werkgever heeft gesloten. Het contract loopt op 1 januari 2018 af. Half december 2017 besluit de werknemer dan ook dat het tijd wordt een andere baan te vinden. Op zaterdag 16 december, iets voor half vijf, schrijft hij een mail aan zijn werkgever. Hij kondigt aan dat hij niet meer op zijn werk zal verschijnen. Hij heeft de tijd hard nodig om een andere baan te vinden. Zijn werkgever is niet gecharmeerd van de mail. Op maandagochtend vroeg meldt hij de werknemer eveneens per mail dat hij diens afwezigheid beschouwt als ongeoorloofd verzuim en dat hij daarom het loon voor de laatste twee weken van de maand inhoudt.

De werknemer reageert niet op de mail. Tot blijkt dat de werkgever inderdaad in december inderdaad maar voor elf gewerkte dagen loon betaalt. Oneerlijk, zo vindt de werknemer. De laatste week van het jaar was het bedrijf gesloten en zou hij sowieso vrij zijn geweest. Hij stapt naar de rechter om achterstallig loon te eisen.

Ongeoorloofd verzuim

De kantonrechter vindt dat de werknemer zijn beurt voorbij heeft laten gaan. Het was aan hem om te protesteren toen zijn baas aankondigde geen loon te zullen betalen wegens ongeoorloofd verzuim. Uit de loonstrook  van december 2017 kan worden afgeleid dat de werkgever aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Het loon over de elf gewerkte dagen, de eenmalige uitkering (opzegvergoeding) en het vakantiegeld 2017 zijn allemaal berekend en uitgekeerd.

De kantonrechter plaatst daarbij een kanttekening. Mocht de werkgever op voorhand vakantiedagen hebben ingehouden vanwege de geplande bedrijfssluiting, dan moeten deze nog wel als ‘niet genoten’ worden uitbetaald. De werknemer heeft nu immers ‘onbetaald verlof’ gehad.

Rechtbank Limburg | ECLI:NL:RBLIM:2018:7522

 

Reageer op dit artikel