nieuws

‘Oude, wijze man’ moet handen thuis houden [rechtspraak]

Arbeidsrecht

Hij had het niet moeten doen. Dat weet de 56-jarige medewerker die een twintigjarige collega ongewenst op haar mond heeft gekust zelf ook wel. Maar hij vindt ontslag op staande voet een te zware straf. Daarom eist hij een billijke vergoeding en een vergoeding voor onredelijk ontslag. Welke sanctie is gepast voor grensoverschrijdend gedrag?

‘Oude, wijze man’ moet handen thuis houden [rechtspraak]

De werknemer is ruim vijf jaar in dienst als hem wordt gevraagd een nieuwe collega in te werken. Het gaat om een twintigjarige vrouw die nog bij haar ouders woont. De 56-jarige werknemer, getrouwd en vader van twee kinderen, verliest zijn hoofd. Hij maakt ongepaste opmerkingen op het werk, benadert de jonge vrouw regelmatig buiten werktijd via apps en messenger, laat haar weten dat hij van haar houdt en dat hij haar mist. Op 11 juli 2018 zijn ze samen in het magazijn. Hij zegt tegen haar dat ze iets in haar oog heeft. Als zij daarop haar ogen sluit, kust hij haar op de mond. De vrouw gaat overstuur naar huis en laat haar manager weten dat ze niet meer naar het werk durft te komen.

Zerotolerancebeleid

De volgende dag moet de werknemer tekst en uitleg geven over zijn gedrag. Volgens hem betreft het hier een geintje waar hij direct zijn excuses voor heeft aangeboden. De werkgever – die een zerotolerancebeleid voert als het gaat om seksuele intimidatie – ziet de humor er niet van in. De werknemer wordt op staande voet ontslagen.

Ontslag op staande voet

De werknemer erkent dat hij zich niet netjes heeft gedragen en legt zich neer bij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Ontslag op staande voet gaat hem echter te ver. Het chatcontact dat hij onderhield met zijn jonge collega, vond plaats buiten werktijd en gaat zijn werkgever dus niet aan. Als zij niet wilde dat hij haar benaderde, had zij hem moeten blokkeren op social media, maar dat heeft ze niet gedaan. Bovendien liet de vrouw zich volgens hem ook niet onbetuigd en haalde zij dagelijks geintjes uit door bijvoorbeeld met haar borst tegen hem aan te drukken, zijn rug te strelen en kusjes te gooien.

Hij wil daarom geld zien van zijn werkgever. Hij eist een billijke vergoeding van € 6.340,- bruto, een vergoeding van € 7.766,50 bruto wegens onregelmatige opzegging en een transitievergoeding van € 5.812,- bruto.

Oordeel van de kantonrechter

De kantonrechter kan echter al evenmin lachen om het ‘geintje’ in het magazijn of om de chatberichten. De werknemer was de begeleider van de jonge collega en was verantwoordelijk voor haar tijdens haar inwerkperiode. Gelet op zijn werkervaring mocht van hem worden verwacht dat hij wist wat wel en niet acceptabel is op de werkvloer. De werknemer zegt dat de vrouw hem op Messenger had moeten blokkeren als zij niet gediend was van zijn avances. Volgens de kantonrechter verliest hij daarbij volledig uit het oog dat er sprake is van een ongelijke verhouding tussen hen. Het is niet eenvoudig voor een werknemer om zijn of haar begeleider te blokkeren.

Leestip!

Leestip!

Ouder en wijzer

Ook wanneer hij suggereert dat de vrouw een en ander over zichzelf heeft afgeroepen door hem aan te raken en kusjes te gooien, slaat hij de plank mis. Nog los van het feit dat er geen enkel bewijs voor is, zou dat het gedrag van de werknemer nog niet hebben gerechtvaardigd, zo stelt de kantonrechter. Hij had zich in dat geval als de oudere en ‘wijzere’ moeten gedragen in plaats van gebruik te maken van de onervarenheid en afhankelijke positie van de vrouw.

De werkgever heeft de man terecht op staande voet ontslagen. Hij heeft daarom zijn recht op een transitievergoeding verspeeld.

Rechtbank Midden-Nederland | ECLI:NL:RBMNE:2018:5652

Reageer op dit artikel