nieuws

Succesvolle partner: goed voor u

Geen categorie

Mensen worden succesvoller van een succesvolle partner. Dat blijkt uit onderzoek naar de loopbanen van paren waarop sociologe Ellen Verbakel op 12 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Werknemers die deel uitmaken van een paar nemen belangrijke loopbaanbeslissingen gezamenlijk. Sociologe Ellen Verbakel bestudeerde daarom de loopbanen van paren. Het blijkt dat een hoogopgeleide partner met een hoge beroepsstatus de arbeidsmarktloopbaan van zijn/haar partner positief beïnvloedt. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.
_x000D_
De invloed van de partner is sinds 1940 niet wezenlijk veranderd; een man met een hoge beroepsstatus heeft nog steeds dezelfde invloed op de loopbaan van zijn vrouw als zestig jaar geleden en een hoogopgeleide vrouw stimuleert haar man tegenwoordig niet meer of minder dan vroeger.
_x000D_
Het positieve partnereffect zorgt ervoor dat degenen met succesvolle partners nóg betere posities bereiken, en dat niet-werkende mannen of vrouwen nog slechtere kansen op de arbeidsmarkt hebben dan al werd gedacht. De consequentie is dat de ongelijkheid tussen paren onderling (dus niet: binnen paren) groter wordt.
_x000D_
Overigens blijven eigen kenmerken zoals gevolgde opleiding altijd belangrijker voor de carrière dan de kenmerken van de partner. _x000D_

Reageer op dit artikel