nieuws

Beursgenoteerde bedrijven besparen fors op accountantskosten

Geen categorie

De Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen (AEX en MidCap) hebben in 2009 minder aan hun accountant betaald dan in 2008. Dit blijkt uit door Alfa Delta Compendium gepubliceerd onderzoek. In 2009 factureerden de Big-4 300,8 miljoen euro, een jaar daarvoor bedroeg dit nog 326,4 miljoen euro. De sterkste daling kwam terecht bij KPMG. Deze accountant factureerde in 2009 10,1 miljoen euro minder accountantskosten aan Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen: een omzetdaling in dit segment van dertien procent. Bij Deloitte daalde deze omzet slechts vier procent.

Dat meldt AccountancyNieuws. De grote accountanstkantoren moeten een veer laten in hun audit fees die zij in rekening brengen aan beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. Gemiddeld daalden de accountantskosten voor deze ondernemingen met acht procent. PwC met achttien beursfondsen noteerde in dit segement een omzetdaling van zes procent.

 Kantoor     2009*         2008*   daling%     beursfondsen

PwC            100.2        106.3         6                    14
E&Y               80.8          87.9         8                      8
KPMG           70.4          80.5       13                    18
Deloitte        49.4          51.7         4                     12

*Omzet in miljoenen euro's

Uit het onderzoek, dat Alfa Delta Compendium in samenwerking met Het Financieele Dagblad uitvoerde – blijkt ook dat audits in de financiële sector relatief het duurste zijn. Daar betalen ondernemingen gemiddeld 0.085 procent van hun omzet aan accountantskosten. In de dienstverlening is dat percentage 0.062 procent, industrie 0.043 procent, handel 0.022 procent van de omzet.

Kosten besparen
Alfa Delta geeft als verklaring voor de tariefsdaling dat veel ondernemingen bezig zijn met kostenbesparingsacties. Daaraan ontkomt de accountant niet. Er wordt onderhandeld over de tarieven, er wordt geschoven met werkzaamheden – meer of minder intern – en soms worden ook goedkopere middelgrote accountantskantoren ingeschakeld. De onderzoekers constateren een wat zij noemen ‘hoge correlatie tussen controlekosten en omzet.' Zij wijten dit onder andere aan  complexiteit van ondernemingen, internationale spreiding, interne accountantswerkzaamheden, kwaliteit van het financiële management, regelgeving en toezichthouders. Helemaal zeker van deze verbanden zijn zij echter niet. In een volgend onderzoek willen de onderzoekers meer factoren in hun analyse betrekken om een gefundeerder oordeel te kunnen geven.

Reageer op dit artikel