nieuws

Ochtendmens is succesvoller werknemer

Geen categorie

Ochtendmens is succesvoller werknemer

Het loont de moeite om naar het bioritme van sollicitanten te vragen. Werknemers die 's ochtends op hun best zijn, zijn pro-actiever dan avondmensen.

Dat blijkt uit onderzoek van bioloog Christoph Randler van de Universiteit van Heidelberg. Hij verdedigt zijn onderzoek in de Harvard Business Review. Hij ondervroeg 367 studenten over hun biologische klok en over hun bereidheid om in bepaalde situaties actie te ondernemen. De ochtendmensen toonden zich het meest pro-actief bij vragen als: 'Ik kan dingen laten gebeuren' en 'Ik neem de tijd om lange termijn doelen voor mijzelf te formuleren'. Hierdoor hebben zij betere carrièrekansen dan hun avondminnende collega's.

Overigens erkent Randler dat andere onderzoeken de avondmens in een positief daglicht stellen. Zij zouden intelligenter zijn, creatiever en socialer en bovendien een beter gevoel voor humor hebben. Maar toch zet hij zijn kaarten op de ochtendmens: 'Uit mijn eerdere onderzoek blijkt dat zij betere cijfers op school halen waardoor zij naar betere universiteiten kunnen gaan. Ochtendmensen zien problemen aankomen en zorgen ervoor dat ze zo klein mogelijk worden. Ze zijn pro-actief en verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze karaktertrek samenhangt met betere prestaties op het werk, een succesvolle carrière en een hoger salaris.'

Reageer op dit artikel