nieuws

Betere prestaties door verschillende leeftijden

Geen categorie

Betere prestaties door verschillende leeftijden

Teamprestaties gaan omhoog als medewerkers uit verschillende leeftijdscategorieën met elkaar samenwerken. Bovendien neemt ook het ziekteverzuim af. Dat blijkt uit onderzoek van de promovendus Franz Josef Gellert van de Universiteit van Tilburg.

Hij deed onderzoek naar de relaties tussen ouderen en jongeren op de werkvloer. Volgens Gellert is niet de leeftijd, maar een leervriendelijke omgeving de belangrijkste factor voor persoonlijke groei. De promovendus onderzocht teams die mentaal en fysiek veeleidend werk doen. Zo bestudeerde hij werken aan de lopende band en de verzorging van bejaarden. Ouderen presteren volgens hem vaak beter omdat ze meer ervaren zijn. Dit geldt vooral voor routinematig werk.

Tegelijkertijd is de instroom van jongere werknemers zeer gewenst omdat zij nieuwe kennis met zich meebrengen waar oudere collega's weer van kunnen leren. De individuele competenties worden sterker als een uitwisseling van kennis wordt aangemoedigd. 
Daarom moeten managers bij de samenstelling van hun team zorgen voor diverse leeftijdsgroepen, aldus Gellert.

Reageer op dit artikel