nieuws

Personeel Amstelring: ‘Aanbesteden is nekslag thuiszorg’

Geen categorie

'Europees aanbesteden is nekslag voor thuiszorg en werk.' Met die leus voerden personeelsleden van Amstelring actie tijdens het drukbezochte vragenuurtje in de gemeenteraad van donderdag. SP Haarlemmermeer zette de actie op nadat begin deze maand Amstelring voor 400 medewerkers collectief ontslag heeft aangevraagd.

De SP maakt zich 'ernstig zorgen' over de medewerkers en cliënten van Amstelring. Oud-raadslid voor de SP, Peter Hagen, verwijst naar de antwoorden van het college op een brief van de HAP over de kwestie. In het antwoord laat het college weten dat er zwaarwegende redenen moeten zijn om niet Europees aan te besteden. 'Vierhonderd man met collectief ontslag en vervolgens hopen dat zij worden overgenomen door de nieuwe aanbieders, met alle financiële consequenties van dien. Is dat niet zwaarwegend genoeg?', vraagt Hagen zich af.
Tijdens zijn inspraak in het vragenuurtje gaf Hagen al twee voorbeelden. In beide gevallen zou de persoon er in inkomen flink op achteruit gaan. De een levert volgens Hagen 1.500 euro op jaarbasis in, doordat de persoon vijf loonschalen omlaag zou gaan. De ander zou alleen aangenomen worden als ze cliënten mee zou nemen.

Zwartboek
De SP is van plan een zwartboek samen te stellen naar aanleiding van die voorbeelden en van reacties die de partij op een enquête heeft ontvangen. 'We moeten daar natuurlijk wel even de persoonlijke gegevens uitfilteren. Ook de verhalen die de mensen naar ons toe hebben gestuurd, komen erin te staan', aldus Hagen.
Ook Liesbeth Hazelager, voorzitter van de Ondernemingsraad Amstelring, toonde haar ongenoegen tijdens het vragenuurtje. Zij is van mening dat huishoudelijke hulp in de gemeente zo 'goedkoop mogelijk dichtgetimmerd' is. Hazelager hoopt dat over drie jaar, wanneer de contracten opnieuw aflopen, dezelfde medewerkers niet nogmaals in hetzelfde schuitje komen.

Raadssessie
Het 'klemmende verzoek' van SP om een raadssessie over het onderwerp te houden, kreeg brede steun van de raad. Herman Tuning van GroenLinks wilde vanwege de vele vragen die de raadsleden hebben, eerst een sessie houden. Zijn PvdA-collega Tom Horn benadrukte dat de insprekers direct antwoord wilden.

Maandsalaris
Wmo-wethouder Steffe Bak voelt net als de raad ook voor een sessie. 'Het zou goed zijn als ik in een sessie met de raad kan discussiëren over deze aanbesteding. Ik heb daar heel veel over te zeggen.' Bak erkende in zijn antwoord dat er mensen financieel op achteruit gaan. Volgens hem 1,23 euro per uur. Dat komt ruim neer op een maandsalaris op jaarbasis. Hij heeft wel een verklaring voor het verschil in inkomen. 'Er werken bij Amstelring mensen die een andere vorm van zorg hebben verleend en die op grond daarvan een hoger inkomen hadden.'
Doordat de werknemers een andere vorm van zorg zijn gaan verrichten, had de thuiszorgorganisatie in de afgelopen vier jaar extra geld nodig om de salarissen te betalen. 'De gemeente Haarlemmermeer heeft een bedrag van 390.000 euro extra betaald aan Amstelring. Dat wel met de boodschap dat we dat maar eenmalig zouden doen. En dat is ook logisch, want het is onze verantwoordelijkheid niet, maar de verantwoordelijkheid van Amstelring.' Bak verwijt de zorgverlener dat er in de afgelopen periode geen maatregelen zijn getroffen om de problemen het hoofd te bieden. Daardoor worden volgens hem de personeelsleden nu geconfronteerd met achteruitgang. 'Dat is verre van leuk, maar dat is niet de verantwoordelijkheid van de gemeente Haarlemmermeer.'

Reageer op dit artikel