nieuws

Meerderheid is tegen aantasten opgebouwde pensioenrechten

Geen categorie

Werkgevers en werknemers vinden aantasten van al opgebouwde gegarandeerde pensioenrechten de slechtst denkbare oplossing in tijden van crisis. Het verlagen van het pensioen is voor ruim driekwart van de werknemers niet acceptabel. Ook korten in de opbouwfase is voor ruim 60 procent geen begaanbare weg. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van pensioenadviesbureau Montae en onderzoeksbureau GfK Panel Services onder duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers.

 

 

 

 

Werknemers vinden dat de werkgevers de pensioenbijdrage moeten verhogen als een fonds in nood verkeert. Werkgevers bepleiten op hun beurt verhoging van de pensioenleeftijd en premieverhoging voor de werknemers.

Als de regeling aangepast moet worden, dan kunnen werknemers zich wél vinden in stopzetten van de pensioenopbouw boven een inkomen van 50.000 euro en het beperken van garanties boven een inkomen van 33.000 euro.

Het onderzoek toont ook aan dat werknemers het liefst een gegarandeerd pensioen tegemoet zien. Ze zijn hiervoor bereid ongeveer 2 procent van het salaris extra te betalen. Maar als werknemers moeten kiezen tussen een niet geïndexeerde gegarandeerde pensioenregeling en een minder zeker pensioenbedrag maar wel aangepast aan de inflatie, dan geven ze voorkeur aan die laatste optie.

Lees ook: Dekkingsgraad pensioenfondsen verbeterd dankzij rente

 

Reageer op dit artikel