nieuws

Emigratie bv’s binnen EU fiscaal aantrekkelijker

Geen categorie

De Europese commissie heeft Nederland verzocht om bepaalde exitheffingen voor bv's of hun eigenaren die verhuizen naar een ander EU-land voortaan achterwege te laten, dat schrijft het adviesbureau Baker Tilly Berk.

Als iemand zijn bv verplaatst naar een ander EU-land of zelf daar naartoe verhuist, krijgt diegene te maken met de zogeheten fiscale exitheffingen. Emigratie wordt door de fiscus fiscaal gelijk gesteld met verkoop van alle bestanddelen die van waarde zijn zoals pensioen, aandelen, stille reserves etc.
Op die bestanddelen rust vaak een grote fiscale claim, waarvoor de bv-eigenaar dan ook bij emigratie, prompt een even zo forse belastingaanslag krijgt. Pas als gedurende tien jaar na emigratie aan veel aanvullende eisen van de Nederlandse fiscus wordt voldaan, is deze aanslag niet invorderbaar.
Als Nederland aan het Europese verzoek geen gevolg geeft kan deze zaak uiteindelijk door de commissie worden voorgelegd aan het Hof van Justitie. De verwachting is echter dat de Nederlandse wetgever het niet zo ver laat komen en de belastingwet zal aanpassen. Emigratie binnen de EU zal dan fiscaal aantrekkelijker worden.

Reageer op dit artikel