nieuws

Geen arbo-obstakels voor HNW?

Geen categorie

Staatssecretaris De Krom gaat de arboregels versoepelen. Althans, die regels die een belemmering vormen voor Het Nieuwe Werken. Wat gaat er precies veranderen? En zet deze aanpassing wel zoden aan de dijk? Laat u uw medewerkers thuis werken? Dan kan Henny van Egmond, adviseur bij Yolk, u gedeeltelijk geruststellen. ‘Natuurlijk blijf je verantwoordelijk voor goede […]

Staatssecretaris De Krom gaat de arboregels versoepelen. Althans, die regels die een belemmering vormen voor Het Nieuwe Werken. Wat gaat er precies veranderen? En zet deze aanpassing wel zoden aan de dijk?

Laat u uw medewerkers thuis werken? Dan kan Henny van Egmond, adviseur bij Yolk, u gedeeltelijk geruststellen.
‘Natuurlijk blijf je verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden op de werkplek. Maar dan hebben we het alleen over de werkplek zelf: over een ergonomisch verantwoorde stoel, een in hoogte verstelbaar bureau en een goede verlichting. Waar je je als werkgever niet om hoeft te bekommeren, is alles daaromheen. Bijvoorbeeld om een losliggende loper op de trap naar boven. Wat dit betreft is de Arbowet een paar jaar geleden versoepeld.‘

Maar die versoepeling gold tot nu toe niet voor andere flexibele werkplekken.
‘Stel, jij organiseert een heidag voor je personeel', zegt Van Egmond. ´En je zit acht uur lang in een hotel of een congrescentrum. Dan zijn dit soort randvoorwaarden wél belangrijk. Is het hotel wel goed geventileerd? Hoe zit het met de hoeveelheid lux? En valt de temperatuur wel binnen de wettelijke marges? En ja: als jouw zaaltje op de eerste verdieping ligt, moet je je ook zorgen maken over losliggende lopers.'

2012
Maar binnenkort hoeft dat niet meer. Want per 1 juli 2012 gaat staatssecretaris De Krom dat verschil – tussen werken thuis en op andere plaatsen – rechttrekken.
‘Nee, dan spelen die randvoorwaarden geen rol meer', zegt Van Egmond. ‘Maar let wel: als er bij zo'n heidag een secretaresse meegaat om te notuleren, kun je die niet de hele dag met een laptop achter een lunchtafel zetten. Want ook volgens het minder strenge regime moet zo'n werktafel in hoogte verstelbaar zijn.'

En daarin klinkt ook gelijk zijn kritiek op het plan door. De Krom zet volgens hem een stap in de goede richting – maar wel een kleintje. ‘Nederland is het enige land waarin dat instelbare meubilair verplicht is. En dat komt doordat wij werken met een Arbowet die ernstig achterhaald is. Hij is opgesteld in de tijd dat mensen 8 uur op hun plek door brachten, terwijl je bij Het Nieuwe Werken wel 5 keer per dag van werkplek kan wisselen. En hij verbiedt mensen om langer dan 2 uur achter een laptop te zitten, terwijl iedereen er tegenwoordig hele avonden mee op de bank ligt. En wat zegt hij over iPads? Helemaal niets.

Maar dat is volgens Van Egmond nog niet het belangrijkste.
‘De kern van het probleem is dat de Arbowet uitgaat van een tegenstelling tussen werkgevers en werknemers. En dat is niet terecht. Je moet als werkgever wel heel dom zijn om arbeidsomstandigheden te creëren die slecht zijn voor de medewerkers. Zieke medewerkers zijn namelijk een enorme kostenpost. Maar de politiek ziet dat niet; die is nog steeds erg paternalistisch.'

Voordelen
Bovendien heeft men in Den Haag geen oog voor de voordelen van Het Nieuwe Werken, betoogt Van Egmond.
'Waarom vallen mensen uit? Omdat ze geen passie meer voelen voor het werk, omdat ze niet gemotiveerd zijn. En dat komt omdat ze in veel gevallen nauwelijks zelf beslissingen mogen nemen. Vandaar ook mijn enthousiasme voor Het Nieuwe Werken. Daarmee geef je mensen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden: je laat ze werken waar en wanneer hen dat het beste uitkomt. En waarmee kan dat beter dan met mobiele apparatuur? In vrijwel alle organisaties die Het Nieuwe Werken hebben ingevoerd, zie je meer tevreden medewerkers en een lager ziekteverzuim. Dat zou in de Arbowet veel duidelijker moeten doorklinken.'

Op 29 november organiseert Kluwer een groot congres over het Nieuwe Werken.
Meer weten over deze dag? KLIK DAN HIER.

Reageer op dit artikel