nieuws

Hoogleraar: ‘Oogzorg anders inrichten’

Geen categorie

De vraag naar oogzorg zal de komende tien jaar verdubbelen tot verdrievoudigen. Mensen die risico lopen op zichtproblemen, zijn vooral ouderen, verstandelijk gehandicapten en mensen met suikerziekte. Het is van groot belang om de ogen van mensen uit die risicogroepen goed in de gaten te houden. Daarom moet de oogzorg anders worden ingericht. Dat stelt oogarts […]

De vraag naar oogzorg zal de komende tien jaar verdubbelen tot verdrievoudigen. Mensen die risico lopen op zichtproblemen, zijn vooral ouderen, verstandelijk gehandicapten en mensen met suikerziekte. Het is van groot belang om de ogen van mensen uit die risicogroepen goed in de gaten te houden. Daarom moet de oogzorg anders worden ingericht. Dat stelt oogarts en hoogleraar oogheelkunde Jan Keunen.

'Zo kunnen huisartsen bijvoorbeeld de ogen checken van 50-plussers die bij hen op de praktijk komen', prof. Jan Keunen donderdag 13 oktober 2011.
In de regio Helmond loopt momenteel al een proef waarbij suikerziektepatiënten naar een optiek of een optometrist worden doorverwezen om een foto van hun ogen te laten maken. Die foto wordt beoordeeld door een oogarts en als die een afwijking ziet, wordt de patiënt behandeld. 'Op die manier worden op jaarbasis ongeveer 3000 mensen gescreend, van wie 15 procent wordt doorverwezen naar de oogarts', aldus oogarts en hoogleraar oogheelkunde Ger van Rens.

Reageer op dit artikel